Van Gogh in Brabant

Vincent van Gogh is wereldwijd een van de beroemdste kunstenaars. In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het erfgoed en het levensverhaal van Van Gogh heel veel mensen tot de verbeelding spreken. Een groot en belangrijk deel van dat verhaal speelde zich af in Brabant. Hier werd hij op 30 maart 1853 geboren, hier leerde hij tekenen, hier zette hij zijn eerste stappen als schilder en hier maakte hij zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters. Van Gogh is een Brabants icoon om trots op te zijn.

Brabant trekt jaarlijks zo'n 125.000 Van Gogh-toeristen. De verwachting is dat dit aantal binnen enkele jaren verviervoudigd zal zijn tot ruim een half miljoen bezoekers. Lees hier alles over de prachtige kansen die Vincent van Gogh en zijn nalatenschap jou als ondernemer bieden! 

Maak kennis met Van Gogh Nationaal Park

Welkom in Van Gogh Nationaal Park. Hier werken we samen aan het landschap van de toekomst.

Het Brabantse land was een grote inspiratiebron voor het werk van Van Gogh. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt nu Van Gogh Nationaal Park. Hier vind je bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa), authentieke dorpen, levendige pleinen en charmante steegjes. Allemaal zijn ze het waard om ontdekt te worden door bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar ook door de bewoners van het gebied zelf.

Groei mee met Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh Nationaal Park is een nieuwe beweging in Brabant. Maak kennis met dit nieuwe initiatief en kijk hoe jij zelf kunt aanhaken. 

Er groeit iets moois - Wat kan Van Gogh Nationaal Park voor jou betekenen?

 • Krachtigere positionering

  Zet jouw onderneming in de picture en lift mee op de naamsbekendheid van Van Gogh.

 • Hogere waardering van gastvrijheidsbeleving

  Verhoog de gastvrijheidsbeleving van je gasten door hen te vertellen de natuur en activiteiten in Van Gogh Nationaal Park.

 • Meeliften op de groeiende branding van Van Gogh en Van Gogh Nationaal Park

  Leg en inhoudelijke sterke link met Van Gogh en de omgeving. Vertel je authentieke verhaal en deel dit met je gasten.

 • Natuurinclusief en duurzaam ondernemen

  Help mee de natuur in stand te houden. Tref natuurinclusieve- of duurzaamheidsmaatregelen op je terrein en laat je gasten de natuur op een positieve manier beleven.

 • Een gevulde agenda met gastvrije en duurzame activiteiten en belevingen

  In Van Gogh Nationaal Park is er veel te bezoeken en vinden er allerlei activiteiten plaats die jij jouw gasten kunt aanbieden. 

Ontdek het Van Gogh aanbod in Brabant

Vincents voetsporen lopen door heel Brabant. Bezoekers kunnen hun eigen bezoekprogramma samenstellen. Er zijn tal van fiets- en wandelroutes, 46 Van Gogh Monumenten, drie Van Gogh Centres met exposities over zijn leven en werk, een agenda met leukste activiteiten en originele schilderijen in Het Noordbrabants Museum. Je vindt volop opties voor een dag of weekendje weg: alleen, samen of met het gezet. Verleid jij je bezoekers om ze te gaan ontdekken?

Van Goghlocaties - Op verschillende locaties in Brabant kun je jaarrond kennismaken met het verhaal van Van Gogh

 • Van Gogh Village Museum Nuenen

  Vincent schilderde in Nuenen zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. Museum Vincentre vertelt het verhaal van Vincents fascinatie voor de gewone Brabantse mens en het boerenlandschap. 

  Meer informatie
  Van Gogh Village Museum Nuenen
 • Van Gogh Kerk Etten-Leur

  Van Gogh Kerk Etten-Leur neemt je mee in de turbulente tijd die de start van Vincents carrière als schilder markeerde. 

  Meer informatie
  Van Gogh Kerk Etten-Leur
 • Vincent van GoghHuis Zundert

  Vincents wieg stond in Zundert. Vincent van GoghHuis in Zundert neemt je mee naar de bron van zijn groei als mens en ontwikkeling tot wereldberoemd kunstenaar. 

  Meer informatie
  Vincent van GoghHuis Zundert
 • Vincents Tekenlokaal Tilburg

  In Tilburg kreeg Van Gogh zijn 1e tekenlessen. In Vincents Tekenlokaal kan de jeugd kennismaken met tekentechnieken en in het centrum kun je met stadsgids de locaties bezoeken die voor de jonge Vincent van belang waren. 

  Meer informatie
  Vincents Tekenlokaal Tilburg
 • Het Noordbrabants Museum

  Het Noordbrabants Museum toont als enige Brabantse locatie een eigen collectie Van Gogh schilderijen. De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van Vincents band met Brabant. 

  Meer informatie
  Het Noordbrabants Museum

Aanbod partners Van Gogh in Brabant

Partners over Van Gogh Nationaal Park - Meer dan 50 partners zetten de schouders onder Van Gogh Nationaal Park. Drie partners leggen uit waarom zij betrokken zijn.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Van Gogh in Brabant.