Goed eten in Brabant

Brabant heeft een unieke agrifood-positie: van grond tot mond, Brabant kent alle aspecten van de sector. Met 23 Michelinsterren, een foodsector in de top van Europa en een rijke traditie als makers en bereiders van heerlijk en eerlijk eten, hebben wij Brabanders veel om trots op te zijn. Samen met jou willen wij deze trots delen met de bezoekers aan onze provincie door het foodverhaal te vertellen aan een breder publiek.

Door de cross-over te maken tussen agrifood en toerisme, nodigen we gasten uit om op culinaire ontdekkingstocht te gaan in onze mooie provincie en om kennis te maken met de Brabantse eetcultuur. Hierbij staat food als verbindend element centraal voor bezoekinspiratie.

Training: Jouw voedselbeleving in de spotlight - vertel je verhaal en zet je bedrijf op de kaart

Stel je eens voor...
Een agrarische toeristische atractie waar je ondergedompeld wordt in verhalen. Waar de plek, ondernemer en het product overlopen in beleving. Een attractie vol van verhalen en emoties over leuke dagrecreatie, unieke overnachtingen, inspirerende workshops, smakelijke proeverijen, verrassende pluktuinen, gezellige terrassen en ambachtelijke winkels. Zie je het voor je? In Brabant kan het. Want goed eten, en eten beleven doe je immers in Brabant.

Om bezoekers met het verhaal van jouw bedrijf te inspireren om je locatie te bezoeken en je te ondersteunen in je (online) presentatie heeft VisitBrabant i.s.m. ZLTO een trainingsprogramma ontwikkeld: 'Jouw voedselbeleving in de spotlight'. De training bestaat uit 3 online trainingen (duur max. 1,5 uur) en een trainingsmiddag op locatie (duur 4 uur). De trainingsmiddagen worden in de tweede helft van november 2021 in drie regio’s van Brabant georganiseerd. Tijdens deze trainingen bieden wij je hulp om wat bezoekers op jouw agrarisch bedrijf kunnen beleven onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Zo kunnen we met elkaar het publiek verleiden om jouw bedrijf te bezoeken. Heb je de training voltooid? Dan lift je mee op de marketing vanuit VisitBrabant, dat Brabant als foodregio op de kaart zet!

Het trainingsprogramma focust zich op de volgende onderwerpen:

 • Gastvrijheid: Hoe bereik en verleid ik de (inter)nationale gast om mijn locatie te bezoeken.
 • Duurzaam toerisme: Duurzaam ondernemen wordt met de dag belangrijker. Nu de trend duurzaam toerisme doorzet is het belangrijk om op een leuke manier jouw duurzame initiatieven te communiceren naar de gast.
 • Storytelling: Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid. Via een goed verhaal kun je andere mensen raken. En Brabant zit vol verhalen. Maar hoe vertel je jouw verhaal en hoe kunnen bezoekers die door vertellen aan anderen?
 • Goed eten in Brabant: leer over de lange historie van voedselinnovatie en een rijke gastronomische traditie in onze mooie provincie
 • Best practices: laat je inspireren om jouw agrifood beleving verder te kunnen optimaliseren.

 

Om deel te nemen aan de trainingsmiddag willen we je vragen vooraf minimaal 3 online trainingen (van elk slechts een half uur) succesvol af te ronden. Deelname aan de training is gratis. Je ontvangt een certificaat op naam wanneer het hele programma succesvol wordt afgerond en je lift daarna mee op de marketing- en communicatieactiviteiten van VisitBrabant.

Zodra er nieuwe trainingsdata bekend zijn, zullen wij deze hier publiceren. 

De trainingsmiddagen vinden op de volgende data plaats:

Zodra er nieuwe trainingsdata bekend zijn, zullen wij deze hier publiceren. 

Onderdelen trainingsprogramma

Online trainingen

Als onderdeel van het programma zijn er 8 onlinetrainingen geselecteerd van ieder max. 30 minuten. Om deel te nemen aan dit trainingsprogramma willen we je vragen vooraf aan de trainingsmiddag minimaal 3 online trainingen te volgen, duur max. 1,5 uur. Het doel van deze trainingen is om je te ondersteunen bij het versterken van jouw gastvrijheid (ook ten aanzien van buitenlandse bezoekers), promotie en online reputatiemanagement en duurzaamheid en de bijbehorende storytelling. De online trainingen kunnen ook los van dit trainingsprogramma gratis online gevolgt worden. 

Vraag hieronder je inlog aan. Selecteer bij het aanvragen van je inlog de groep 'agrarisch ondernemer'. Nadat je de inloggegevens ontvangen hebt, kunt je direct aan de slag. Het overzicht van de trainingen vind je op een speciaal voor dit programma ontwikkelde webpagina. 

Inlog aanvragen

Bekijk de trainingen

 

 

  Training op locatie

  Tijdens deze training gaan we met een klein gezelschap (max. 20 personen) dieper in op de opgedane materie uit de online-trainingen. Per regio wordt er één sessie georganiseerd. 
   
  Programmaonderdelen tijdens deze workshop:
  • Brabantse gastvrijheid – masterclass VisitBrabant
  • Marketing – masterclass VisitBrabant
  • Vertel jouw verhaal – masterclass storytelling BUAS
  • Best practices – Ondernemers aan het woord

  Samenwerkende partijen

  Het trainingsprogramma ‘Jouw voedselbeleving in de spotlight’ is een initiatief van VisitBrabant en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) i.s.m. FoodUp! Brabant en Van Gogh National Park. De training is onderdeel van het provinciale programma Goed eten in Brabant. Het programma wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en is het Brabantse actieplan in aansluiting op het internationale project EUREGA: EUropean REgions of GAstronomy.

  Het Brabantse EUREGA-actieplan focust zich op het versterken van duurzame, innovatieve en streekgebonden initiatieven. Om Noord-Brabant nog meer op de kaart te zetten als trotse regio met een aansprekend voedselaanbod werken we samen om bijzondere en vernieuwende foodconcepten, de Brabantse eetcultuur en duurzaam streekgebonden producten onder de aandacht te brengen. Met elkaar willen we bezoekers uit Brabant en van verder weg inspireren om dit bijzondere aanbod te leren kennen en te genieten van de Brabantse gastvrijheid die ermee gepaard gaat.

  “We willen bezoekers uit Brabant en van verder weg inspireren om dit bijzondere aanbod te leren kennen en te genieten van de Brabantse gastvrijheid die ermee gepaard gaat. Dat doen we door middel van bijzondere foodroutes, influencer- en persbezoeken, trainingen voor ondernemers en marketingcampagnes.” 
  Justine de Jong, VisitBrabant

  ZLTO

  ZLTO is de vereniging van en voor 13.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. ZLTO staat voor de continuïteit van de land- en tuinbouw en toekomstperspectief voor boeren en tuinders. ZLTO ondersteund ondernemers in de groene ruimte bij het realiseren van een duurzame positie in de markt en maatschappij.

  VisitBrabant

  VisitBrabant is de destinatiemarketingorganisatie van Brabant. VisitBrabant laat zien wat Brabant te bieden heeft voor bewoners, voor nationale en internationale bezoekers. Zodat ondernemers, regio’s, steden en dorpen, natuur, cultuur en evenementen de aandacht én de bezoekers krijgen die ze verdienen. De juiste bezoekers op de juiste plek, die langer blijven én ook graag nog eens terugkomen, dat is het doel van VisitBrabant.

  Sinds 2018, toen Brabant de titel Europese Regio voor de Gastronomie droeg, zet VisitBrabant zich samen met FoodUp! Brabant en de sector in voor de promotie van Goed eten in Brabant. Daarbij zet VisitBrabant bijzondere en vernieuwende foodconcepten, de Brabantse eetcultuur en duurzaam en streekgebonden aanbod in de etalage.

  FoodUp! Brabant – provincie Noord-Brabant

  FoodUp! Brabant is onderdeel van de provincie Noord-Brabant. FoodUp! Brabant werkt aan een robuust voedselsysteem, waarin gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat. Voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving én een eerlijke prijs oplevert voor de boer. De speerpunten van FoodUp! Brabant zijn daarbij het verbinden van boeren en burgers, nieuwe verdienmodellen en het betrekken van onderwijs en jongeren. FoodUp! Brabant ondersteund het trainingsprogramma Goed eten in Brabant om de kwaliteit en kwantiteit van duurzame foodbelevingen in de provincie te vergroten zodat dit onderdeel kan worden van de profilering van de provincie.

  Van Gogh Nationaal Park

  Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling (i.o.). Hier wordt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh gekoesterd en zorgt innovatie met de spirit van Van Gogh voor een toekomstbestendig landschap dat oplossingen biedt voor hedendaagse, maatschappelijke vraagstukken.