Themalijn Brabant Herinnert

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Herinnert vertelt deze bijzondere, inspirerende verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.

De verhalen worden actueel gemaakt door de dilemma’s die in het verhaal spelen te vertalen naar het nu. Door de verhalen te vertellen en weer te geven in het Brabantse lanschap, bewaart Brabant Herinnert de vele oorlogsverhalen voor nieuwe generaties en speelt Brabant Herinnert in op de groeiende internationale belangstelling voor Brabant in de Tweede Wereldoorlog.

 

Verslag Brabant Remembers programma 2019-2020

In 2019-2020 realiseerde Brabant Remembers in samenwerking met vele partners en gemeentes een indrukwekkend cultureel programma. In dit verslag, een verslag over verhalen, verbeelden en verbinden, blikt Brabant Remembers terug op de activiteiten die in Brabant hebben plaatsgevonden in het kader van het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. 

Lees het verslag

Persoonlijke Levensveranderende WOII-verhalen

Onder de noemer: Brabant Remembers – 75 personal life changing war stories is er in elke Brabantse gemeente één persoonlijk levensveranderend WOII-verhaal opgehaald. Samen geven deze verhalen een goed beeld van de impact van de Tweede Wereld- oorlog op de Brabantse samenleving. Het doel is om zoveel mogelijk mensen, en dan vooral de jongere generaties, de verhalen te laten ervaren. 

Bekijk de verhalen

 

Living history-app

In de AR-App Brabant Remembers Living History brengen meer dan 30 acteurs verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven, op de locaties in Brabant waar de verhalen hebben plaatsgevonden. Vanaf maart 2021 is het ook mogelijk verhalen vanuit huis te ervaren! Met deze augmented reality app maakt Brabant Remembers de impact van de oorlog bekend op een eigentijdse manier en worden nieuwe generaties voor dezelfde dilemma’s, geplaatst in het nu. De app is gratis te downloaden voor Iphone en Android toestellen. 

Bekijk de video

Aanhaken bij deze themalijn?

Je kunt als ondernemer of gemeente aanhaken bij deze themalijn, hiermee lift je mee op een krachtig collectief marketingprogramma. Met een themalijn verbinden we Brabants aanbod aan elkaar en word je als geheel in de (inter)nationale etalage geplaatst als verleiders voor een meerdaags verblijf in Brabant.

Brabant Herinnert werkt momenteel aan het programma voor 2024-2025. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Neem contact met ons op als je vragen hebt, we helpen je graag!

Aanmelden nieuwsbrief

Activiteiten en evenementen

Van een Army tour tot een toneelstuk. Er zijn heel veel activiteiten en evenementen die plaatsvinden rondom en in aanloop naar 80 jaar vrijheid. Vanuit het programma Brabant Herinnert worden al deze activiteiten getoond in een speciale agenda. Heb je een evenement die nog niet in de agenda staat?

Meld je eigen evenement aan

Arrangementen

Er zijn al verschillende arrangementen ontwikkeld met het thema Brabant Herinnert. Het is uiteraard ook mogelijk om jouw arrangement op het podium te plaatsen om zo bezoekers naar jouw locatie te verleiden. 

Ga aan de slag

Liberation Route Brabant

Brabant is een bijzondere fietsroute rijker: de Liberation Route Brabant. De themaroute, gelanceerd door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met Brabant Herinnert, vertelt het verhaal van WOII en de bevrijding van Noord-Brabant. De fietsroute, in totaal 340 kilometer lang verdeeld over acht rondes, leidt je langs WOII-locaties, erfgoed, musea en luisterplekken. Een app brengt de verhalen op locatie tot leven op je mobiele telefoon.

Bestel de kaarten met korting

Meer weten?

Het programma van Brabant Herinnert voor 2024-2025 is volop in ontwikkeling. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen. Op de website van Brabant Herinnert vind je veel informatie over de activiteiten en diensten. Mocht je nog vragen hebben over Brabant Herinnert, neem dan gerust contact op met de organisatie, zij staan je graag te woord.

Neem contact op
 

 

Achtergrondinformatie

Het programma en de campagne Brabant Herinnert is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant. Brabant Herinnert is partner van Europe Remembers.

Bezoek website Europe Remembers