VisitBrabant Routebureau werkt aan Brabantse Belevingsroutes en wandelstartpuntenkaart

Brabant: dé bestemming voor fietsers en wandelaars in 2024

Oisterwijk, 7 maart 2024 – VisitBrabant Routebureau bouwt in 2024 verder aan de fiets- en wandelprovincie van Nederland. Met nieuwe Brabantse Belevingsroutes in de thema’s Made in Brabant, Verhalen aan de grens en Brabants Kloosterleven. Met de fiets start of stop je bij de Brabantse Fietscafés. En voor wandelaars komt er in 2024 een handig overzicht met alle locaties voor een korte, bewegwijzerde wandeling in Brabant. Lees hieronder alle route-ontwikkelingen voor 2024.
 

Brabantse Belevingsroutes
In Brabant vind je diverse Brabantse Belevingsroutes, fiets- en wandelroutes met een bijzonder verhaal. Deze routes worden gekoppeld aan thema’s, die binnen Brabant een grote rol spelen. Het aanbod aan Brabantse Belevingsroutes breidt zich in 2024 verder uit met routes in de thema’s Made in Brabant, Verhalen aan de grens en Brabants Kloosterleven.

In mei wordt de allereerste Made in Brabant fietsroute gelanceerd. Hiervoor vormt Waalwijk, met zijn rijke schoenen- en leerhistorie, het decor. De Made in Brabant routes bieden de fietser een unieke ervaring die de creativiteit van Brabanders weerspiegelt, van oude ambachten tot de bruisende maakindustrie.

De routes in het thema Verhalen aan de Grens worden uitgebreid met een Smokkelroute in Bergeijk, nadat in 2023 de eerste routes in De Groote Heide werden geopend.

Ons Kloosterpad is nu al een van de populairste routes en wordt dit najaar uitgebreid met kloosterrondwandelingen in West-Brabant. Ook volgen fietsroutes binnen dit thema. De routes worden nog mooier gemaakt met kunst en verhalen. Wandelen en fietsen in het thema Brabants Kloosterleven past goed bij de levensstijl waar Brabant voor staat: volop genieten, met respect en belangstelling voor de omgeving. Binnen dit thema kun je in mei al op pad in Halderberge, om de 9 wonderen van Oudenbosch te ontdekken tijdens een gloednieuwe wandelroute.

Doorontwikkeling bestaande routes Dommel en Liberation
VisitBrabant Routebureau is in opdracht van Natuurgrenspark De Groote Heide, in samenwerking met Waterschap De Dommel bezig met de doorontwikkeling van het Dommelpad. Met wandelroutes langs de Dommel, waar watermolens en natuur centraal staan, wordt het genieten vanaf de zomer van 2024. Ook de Liberation wandelroutes worden uitgebreid. Deze herfst “Treed je in Brabant in de voetsporen van de Canadese Bevrijders”. Deze route is een onderdeel van de langere Europese route van Liberation Route Europe.

Wandelstartpuntenkaart
Voor wandelaars komt er in 2024 een handig overzicht met alle locaties voor een korte, bewegwijzerde wandeling. Op een online kaart worden wandelstartpunten in Brabant getoond. VisitBrabant Routebureau werkt hiervoor samen met gemeentes, natuurorganisaties en waterschappen. Deze wandelstartpuntenkaart wordt gemaakt binnen het Interreg MONA project, met als doel de recreatiedruk in de Brabantse natuurgebieden te spreiden. In de zomer wordt de wandelstartpuntenkaart verwacht.

Via de knooppunten met een stop bij Brabants Fietscafés
Volop genieten doe je onderweg bij de Brabantse Fietscafés. Deze fietscafés zijn er in alle soorten en maten, maar één ding staat voorop: overal word je met open armen ontvangen en ondergedompeld in de Brabantse gastvrijheid. De Brabantse fietscafés worden opgenomen bij alle nieuwe Brabantse Belevingsroutes.

De fiets- en wandelroutes van VisitBrabant Routebureau zijn uitgezet via de Brabantse fiets- en wandelknooppunten. Hierdoor is een route extra makkelijk te volgen. Dat in combinatie met een themaverhaal en een goede stop onderweg maakt Brabant tot de fiets- en wandelprovincie van Nederland.

______________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Meer weten over deze routes en ontwikkelingen bij VisitBrabant Routebureau, neem contact op met Dorien Verschuijten via communicatie@routesinbrabant.nl of 06-29 40 84 40. Dit betreft een vooraankondiging wat te verwachten in 2024, wanneer routes en de wandelstartpuntenkaart officieel worden gelanceerd volgt een persbericht. 

Overzicht routelanceringen 2024
Mei 2024:    De 9 wonderen van Oudenbosch – wandelroute 
Mei 2024:    Made in Brabant – fietsroute Waalwijk 
Juni 2024:    Verhalen aan de grens – fietsroute Bergeijk 
Zomer 2024:    Wandelstartpuntenkaart Brabant
Zomer 2024:    Het Dommelpad – wandelroutes 
Najaar 2024:    Kloosterrondwandelingen West-Brabant 
Najaar 2024:    Brabantse Kloosterleven – fietsroutes 
Najaar 2024:    Liberation – Canadese Bevrijdingsroute 

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is dé partner voor de aanleg van knooppuntennetwerken, het ontwikkelen van Brabantse belevingsroutes, het ontsluiten van alle routeinformatie en de (inter)nationale promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. 
Het routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brabantse recreatieve routestructuren: fietsen, wandelen, paardrijden en mountainbiken. Zodat het Brabantse routenetwerk jaarrond van de hoogste kwaliteit blijft. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant. www.routesinbrabant.nl