BLADEL, 21 juli 2020 - Fietsen is sinds de coronacrisis de populairste buitenactiviteit van menig gezin geworden. Zo kun je in regio De Brabantse Kempen met het hele gezin genieten van een 36 kilometer lange fietstocht waar je het spoor volgt van de heuse ‘Zwarte Kaat’-legende. Vroeger maakte Zwarte Kaat De Kempen onveilig, nu zit ze verstopt in de prachtige natuur. Officiële fietsknooppunten leiden je langs de geschiedenis van ‘Zwarte Kaat’, ook wel de heks van Hellenende genoemd. De kinderen hangen ongetwijfeld aan je lippen.
VisitBrabant Routebureau is gestart met het bundelen van lokale, kwaliteitsvolle en verhalende wandel- en fietsroutes. Iedere route is eenvoudig te downloaden, verdwalen is dus niet mogelijk én je komt langs lokale hotspots waar je even de benen kunt laten rusten. De kindvriendelijke ‘Zwarte Kaat’-route staat te pronken op de lijst. De route is 36 kilometer lang en start bij het gloednieuwe themaroutepaneel aan Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel. De route is te fietsen met de ‘Routes in Brabant’ app, die je langs de knooppunten navigeert en onderweg het verhaal van Zwarte Kaat vertelt.
De legende van Zwarte Kaat
Aan het einde van de zestiende eeuw maakte een heks met ravenzwarte haren en kromme neus, genaamd ‘Zwarte Kaat’, de Brabantse Kempen onveilig. Met haar handlangers plunderde ze boerderijen en kerken en overviel ze tal van reizigers. Ze vond zelfs het lef om een pasgeborene te roven, genaamd Thomas. Het kindje was geboren met het geboortevlies over het hoofd. Door die ‘helm’ zou hij in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus besloot ‘Zwarte Kaat’ de baby te stelen en doopte ze het kind als haar eigen zoon in de Abdij van Postel.
Na een aantal jaar was het geluk dat Thomas bracht, uitgewerkt en had ze hem niet meer nodig. Hij zag kans om te ontsnappen en iedereen te waarschuwen voor de brute overvalplannen van zijn ‘moeder’. De bende werd in de val gelokt en ze werden één voor één opgehangen. Alleen meesterbrein ‘Zwarte Kaat’ kon ontsnappen. Niet veel later werd ze toch gevangen, onthoofd en ver weg begraven in het Kempische dorp Bladel. Niet onder een kruis, maar onder een dor, klein takje. Of dat dacht men toch… Dat takje groeide uit tot de grillige Heksenboom. ‘Zwarte Kaat’ was dus nooit weg, maar zit tot op de dag van vandaag nog diepgeworteld in de Kempische bossen.
De fietsbelevingsroute volgt de sporen van Zwarte Kaat:
1. Hoeve Ten Vorsel
Hier werd de pasgeborene Thomas gestolen door Zwarte Kaat. De hoeve bevond zich in het groene dorp Bladel in een landelijke, rustige omgeving met weidse uitzichten. Momenteel bevindt zich daar een populaire groepsaccommodatie waar ruimte is voor heerlijke recreatieve activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je fietstocht een stop maken bij de kinderboerderij.
2. Watermolen Ten Vorsel
De bendeplannen werden vaak in het diepste geheim gesmeed bij de Watermolen, die grensde aan Hoeve Ten Vorsel. Het smalle, historische beukenlaantje is hoofdgetuige geweest van alle strooptochten. Ten Vorsel is nu een echt landgoed met een lange historie van gastvrijheid en ongerepte natuur.
3. Abdij van Postel
De Abdij van Postel is de plek waar Thomas gedoopt werd door Zwarte Kaat. De Abdij ligt op Belgisch grondgebied en wordt omringd door prachtige natuur. Je vindt er ook een kaasmakerij en een kruidentuin.
4. Heksenboom
Dé begraafplaats van Zwarte Kaat in het dorpje Bladel. Om de boom te bereiken, moet je afstappen en een stukje door het bos wandelen, maar dan kom je te staan voor de ‘Boom van het Jaar 2019’. Zoals hierboven aangegeven, werd er geen kruis geplant op haar graf. In plaats daarvan werd gekozen voor een heester en een beukenboompje, uitgegroeid tot de Heksenboom van Zwarte Kaat.
Fietsbelevingsroute ‘Zwarte Kaat’ en de app ‘Routes in Brabant’ zijn gratis te downloaden op visitbrabant.com/zwartekaat. Ook kun je een routeflyer, beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits, afhalen bij het startpunt van de route, Recreatiepark De Achterste Hoef, Troprijt 10 in Bladel. Geniet na van de spanning met de heerlijke Zwarte Kaat lekkernijen, ontwikkeld door Kempische ondernemers. Wat dacht je van Zwarte Kaat bier, kaas, ijs of chocola?
VisitBrabant Routebureau heeft via de officiële fietsknooppunten nog veel meer bijzondere belevingsroutes ontwikkeld. Ontdek ze in de speciale fiets- en wandeleditie van het VisitBrabant online magazine.
Het themaroutepaneel bij Recreatiepark De Achterste Hoef, startpunt van fietsbelevingsroute Zwarte Kaat.
Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (www.routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.
Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
HR-beeldmateriaal van de Zwarte Kaat fietsbelevingsroute, de routeflyer en het filmpje kunt u hier downloaden. Voor vragen over dit persbericht, neem contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren).