Van Gogh NP wandelroute geopend in Helvoirt

Wandelen door Vincents plek van familieleven en inspiratie
 

Helvoirt, 7 juni 2023 - Vandaag is de Van Gogh NP wandelroute in Helvoirt officieel geopend door wethouder Mark du Maine, wethouder Yvonne Vos van Gemeente Vught en Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute is de laatste in een reeks van vijf wandelingen, die VisitBrabant Routebureau heeft ontwikkeld in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. Helvoirt is voor Vincent een plek van verlangen naar zijn familieleven en de Brabantse natuur. Deze wandelroute van 15 kilometer neemt je mee door het Brabantse landschap en de plekken waar de familie van Vincent van Gogh heeft gewoond en waar Vincent heeft gewandeld. De route start in de dorpskern en is aangelegd in het karakteristieke boerenlandschap dat Vincent in zijn latere werk inspireerde. De route is uitgezet via het knooppuntensysteem en is voor 75% onverhard.

Opening van de wandelroute door Mark du Maine, Yvonne Vos en Frank van den Eijnden
Foto: Frank van Delft

Wandelen in Helvoirt:  Vincents plek van familieleven en natuurbeleving

Helvoirt, het dorp midden in Van Gogh Nationaal Park, ligt in een authentiek Brabants landschap met slingerende beken, moerasgronden, zandverstuivingen en landgoederen. Van 1871 tot 1875 is Van Gogh’s vader hier predikant. Naast Vincents ouders, broers en zussen woonden hier meerdere familieleden die Vincent regelmatig bezoekt. In de periode dat Vincent in steden als Den Haag, Londen en Parijs werkt voelde Helvoirt bij zijn familie als zijn thuis.

Langs de route

De route begint bij de Heilige Nicolaaskerk en gaat verder door bossen, open weidegebieden en voorbij vennen. Onderweg kom je langs Kasteel Zwijnsbergen, een van de nieuwste Van Gogh monumenten in Brabant. Door de vriendschappelijke band met protestante adellijke familie De Jonge van Zwijnsbergen, eigenaren van Kasteel Zwijnsbergen, bracht familie Van Gogh hier regelmatig tijd door. In 2012 werd er nog een brief van Vincent ontdekt door het Brabants Historisch Informatie Centrum. De brief was gericht aan Hendrik Verzijl die in die tijd bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen woonde. In totaal schreef Vincent ruim 30 brieven waarin hij verwees naar Helvoirt. Het meest bekend is zijn brief van 26 augustus 1876 die hij vanuit Isleworth in Engeland schreef: “Brabant is toch Brabant, en ’t Vaderland is toch het vaderland, en landen der vreemdelingschappen zijn landen der vreemdelingschappen. En hoe vriendelijk zag Helvoirt en de lichten in het dorp en den toren tusschen de besneeuwde populieren er dien avond uit, in de verte van den weg naar ’s Bosch af gezien. Maar ’t is de liefde die ’t alles zoo groote schoonheid en leven geeft.”

Praktische informatie

De wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De route herken je aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende knooppuntpaaltjes Je kunt de route downloaden via routesinbrabant.nl: bekijk de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt hier. Fysieke wandelkaarten bestel je via de webshop van VisitBrabant Routebureau.

Duurzaam toerisme

Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om in het gehele gebied meer dan 1.000 km onverharde wandelpaden te realiseren. Dit past in een breder programma voor duurzaam toerisme dat in samenwerking met VisitBrabant wordt uitgevoerd. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien. Met de Van Gogh NP wandelroutes breidt VisitBrabant Routebureau zijn collectie hoogkwalitatieve belevingsroutes, opgebouwd rond Brabantse verhalen en thema’s, verder uit. In februari 2022 werd de eerste wandelroute geopend in Nuenen, gevolgd door routes in Etten-Leur, Zundert en Tilburg. Van Gogh NP wandelroute Helvoirt is de laatste wandelroute in een reeks van vijf.

Frank van den Eijnden: “Met deze route kunnen we met recht zeggen: ‘Van Gogh Nationaal Park start bij je voordeur’. We willen bewoners en bezoekers laten zien en beleven hoe mooi het landschap is zonder dat je daarvoor collectief in de auto moet stappen naar de bossen waar het al vaak erg druk is.”

Ook wethouders Mark du Maine en Yvonne Vos zijn enthousiast over de nieuwe route. Yvonne Vos: “Aantrekkelijke wandelroutes voorzien in een groeiende behoefte, waaraan we graag tegemoet komen. Ze bieden uitgelezen mogelijkheden om inwoners en bezoekers van onze natuurlijke en cultuurhistorische rijkdom te laten genieten”. Mark du Maine: “Onze kernen en omgeving verdienen het om wandelend ontdekt te worden en de tijdloze schoonheid te beleven door het oog van de schilder. Routes als deze nodigen daartoe uit en vormen een waardevolle aanvulling op ons wandelnetwerk.”   

_________________________________________

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Voor meer informatie over Van Gogh Nationaal Park en Van Gogh in Helvoirt, neem contact op met Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park via frank@vangoghnationaalpark.nl of 06 - 53 63 05 36. Beeldmateriaal van de route en de Van Gogh monumenten in Brabant vind je hier.

Over Van Gogh Nationaal Park
Van Gogh Nationaal Park is een brede beweging van overheden, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en toerisme in Brabant. Samen met inwoners en burgerinitiatieven zetten zij zich in voor de versterking van de natuur en het landschap. Met groen tot in het hart van steden en dorpen; en met vitaal boerenland midden in een economisch krachtige regio. Zo bouwen ze aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent Van Gogh — die er opgroeide.www.vangoghnationalpark.nl

Over Van Gogh Brabant
Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Brabant, in het zuiden van Nederland. De Brabantse locaties waar hij heeft gewoond en gewerkt, hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant (vangoghbrabant.com). Vier Van Goghlocaties, 46 Van Gogh Monumenten en de presentatie met originele werken in Het Noordbrabants Museum vertellen zijn levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert, tot de start van zijn carrière in Etten, van tekenles in Tilburg tot zijn eerste meesterwerk in Nuenen. www.vangoghbrabant.com

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is dé partner voor de aanleg van knooppuntennetwerken, het ontwikkelen van Brabantse belevingsroutes, het ontsluiten van alle routeinformatie en de (inter)nationale promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. Het routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brabantse recreatieve routestructuren: fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken en varen. Zodat het Brabantse routenetwerk jaarrond van de hoogste kwaliteit blijft. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.