Smokkelroute De Groote Heide geopend

Fietsroute vertelt het verhaal van Cor Commies en Johannes de Vlugge 

Budel, 25 april 2023 – Gisteren is de nieuwe fietsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide’ officieel geopend. Fietsers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge met deze fietstocht van ca. 44 km door Natuurgrenspark De Groote Heide. De opening vond plaats bij het Smokkel- en Grensmuseum in Budel. Hier werd een van de startpanelen van deze fietsroute onthuld door wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck en wethouder Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende, tevens vicevoorzitter van De Groote Heide. Deze thematische fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met VisitBrabant Routebureau en Breda University of Applied Sciences (BUAS). Het is de eerste Brabantse Belevingsroute in het thema ‘Verhalen aan de grens’: fiets- en wandelroutes rondom de Brabantse grens die het onbegrensde karakter van de provincie tonen.
 


Opening van het startpaneel van deze fietsroute door Marcel Lemmen en Jan de Bruijn.
Foto: Bjorn Snelders

 

Smokkelroute De Groote Heide  
Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, zo ook in de grensstreek van Hamont-Achel en Cranendonck. Aanvankelijk was het smokkelen vooral een manier om wat extra geld te verdienen in tijden van armoede. Later nam het smokkelen grotere, grimmige vormen aan en was er sprake van zware criminaliteit. Smokkelaars en commiezen (douaniers) werden steeds vindingrijker bij het over de grens krijgen van dieren en producten, het uit de handen blijven van de commiezen en het in de kraag vatten van de smokkelaars. 

Het smokkelen is een van de streekverhalen van De Groote Heide die tot leven komt met deze nieuwe thematische route. Fietsliefhebbers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge. Ze ervaren als het ware zelf het kat- en muisspel in het grensgebied van De Groote Heide. 

Om de beleving compleet te maken hebben diverse lokale ondernemers speciale producten ontwikkeld in het kader van deze smokkelroute. Zo serveert ’t Kluutje in Budel een smokkelgebakje en -likeurtje bij de koffie. Bij Mamma Mia Gehatere in Hamont kun je het heerlijke smokkelijs proeven en bij Jan Janssen Blauwe Bessen de befaamde smokkelaar likorette. En leg zeker ook even aan bij Borrelbar Kikkerop in Maarheeze en de Kapetulie in Achel om het ‘smokkelkistje’ te ontdekken. Bij deze en andere horecalocaties aan de route kan straks ook genoten worden van een heus smokkelbiertje of kopje smokkelthee.

 

Startpunten en fietsen via knooppunten 
Deze fietsroute is uitgezet via het fietsknooppuntennetwerk. In Cranendonck is het fietsroutenetwerk onlangs vernieuwd en uitgebreid, waarbij onder andere de verbindingstrajecten met Hamont-Achel zijn verbeterd. De route is als gratis brochure te verkrijgen bij VVV Cranendonck in Budel, het V.V.V. in Hamont-Achel en bij diverse ondernemers aan de route. De Smokkelroute is daarnaast online (op je mobiele telefoon) te bekijken via visitbrabant.com/verhalenaandegrens. 
Om de fietsroute als Cor Commies te beleven, start je bij Abdij De Achelse Kluis, De Kluis 1 in Hamont-Achel. Ga je liever als smokkelaar Johannes de Vlugge op pad, begin dan bij het Smokkel- en Grensmuseum, Markt 22a in Budel. Bij de startpunten staat (binnenkort) een speciaal informatiepaneel.

 

Natuurgrenspark De Groote Heide: Vindingrijk van nature
Natuurgrenspark De Groote Heide is een 6.000 hectare groot grensoverschrijdend gebied met prachtige natuur. Zes gemeenten aan de Belgisch-Nederlandse grens werken hier samen aan (natuur)ontwikkeling en promotie: Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard. In De Groote Heide geldt maar één principe: vindingrijkheid. De mensen die hier wonen zijn er expert in. Vroeger, zoals in de tijd van het smokkelen, maar ook vandaag de dag.  
Wie wil onthaasten en ontspannen is hier aan het juiste adres. Wil jij op ontdekkingstocht in De Groote Heide? Kijk dan op www.degrooteheide.eu 


Brabantse Belevingsroutes
VisitBrabant Routebureau ontwikkelt Brabantse Belevingsroutes. Volgens het principe van ‘storytelling’ komen de streekverhalen van Brabant tot leven in fiets- en wandelroutes. Het Routebureau helpt gemeenten en streken bij de ontwikkeling en promotie van deze onderscheidende belevingsroutes. Afgelopen jaar is een reeks fietsroutes in het thema Sagen& Legenden ontwikkeld. Met de Smokkelroute De Groote Heide is de eerste fietsroute rondom het thema Verhalen aan de grens gelanceerd. Verhalen rondom de Brabantse grens en het onbegrensde karakter van de provincie. www.routesinbrabant.nl

_________________________________________

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
Voor meer informatie of HR-beeldmateriaal van Smokkelroute De Groote Heide neem contact op met VisitBrabant Routebureau, Dorien Verschuijten via communicatie@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren). Of met gemeente Cranendonck via communicatie@cranendonck.nl.
Lijkt het je leuk om deze route zelf te fietsen? Laat het ons weten!

 

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is dé partner voor de aanleg van knooppuntennetwerken, het ontwikkelen van Brabantse belevingsroutes, het ontsluiten van alle routeinformatie en de (inter)nationale promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. 
Het routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brabantse recreatieve routestructuren: fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken en varen. Zodat het Brabantse routenetwerk jaarrond van de hoogste kwaliteit blijft. 
VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant. 


Over Natuurgrenspark De Groote Heide
Van het Belgische Pelt tot aan de groene stadsrand van het Nederlandse Eindhoven ligt een gevarieerd en veelzijdig natuurgrenspark van bijzondere waarde. Zes gemeenten (Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard) werken hier grensoverschrijdend samen om 'hun' natuur te koesteren en het gebied te promoten als bestemming voor een vakantie of uitstapje. 
Heb je een vraag of een opmerking over De Groote Heide? Zie je kansen voor het gebied en wil je hierover sparren? Neem dan contact met ons op. Dat kan via info@degrooteheide.eu.
Voor vragen over de smokkelroute kun je contact opnemen met gemeente Cranendonck via communicatie@cranendonck.nl.