Ontdek de streekverhalen tijdens avontuurlijke fietstochten door Maasheggenlandschap

Fietsen met ‘Dierenfabels’ uit De Maasheggen en De Vilt en ‘Het Duvelsklökske’ uit Sambeek en Vierlingsbeek

OISTERWIJK, 21 april 2022 – Twee nieuwe ‘Sagen & Legenden’ fietsroutes in en rondom het Maasheggenlandschap in de gemeente Land van Cuijk brengen bekende volksverhalen uit de streek tot leven. De belevingsroutes vertellen de verhalen van ‘Fabels - dierlijke avonturen in De Maasheggen’ en ‘Het Duvelsklökske van Sambeek’. De fietsroutes van 15 en 18 kilometer zijn vanochtend gelanceerd en kunnen vanaf nu worden verkend.

De avontuurlijke fietsroutes door het Maasheggenlandschap en De Vilt zijn gemakkelijk te volgen dankzij de officiële knooppuntbewegwijzering. De routes zijn als gratis brochure te verkrijgen bij de toeristische informatiepunten en diverse ondernemers in de gemeente Land van Cuijk. Iedere fietsroute is daarnaast online op de mobiele telefoon te bekijken op routesinbrabant.nl.

Video-impressie uit Fabels

Verhalen komen tot leven
“Een gebied dat zoveel geschiedenis ademt, beleef je nóg intenser dankzij de streekverhalen die tot leven komen tijdens deze twee fietsroutes”, vertelt Fabio Tat van VisitBrabant Routebureau. “De belevingsroutes nodigen jong en oud uit om de prachtige omgeving en lokale hotspots te ontdekken. Maak regelmatig tussenstops om het ‘Goei Leven’ waar de gemeente voor staat, te ervaren; van de lokale gastvrijheid, historische gebouwen, het religieus erfgoed of de unieke natuurlandschappen.” De twee fietsroutes zijn ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met gemeente Land van Cuijk en het Regionaal Bureau voor Toerisme en maken onderdeel uit van een groeiende collectie ‘Brabantse Sagen en Legenden’-belevingsroutes.

‘Fabels’, fietsroute door de Maasheggen
Op de 15 kilometer lange fietsroute door het UNESCO-biosfeergebied De Maasheggen en natuurgebied De Vilt rondom Oeffelt en Beugen worden vijftien eigentijdse fabels verteld. Met hierin een hoofdrol voor dieren en planten die daadwerkelijk in de natuurrijke omgeving van De Maasheggen en De Vilt voorkomen. Verspreid over de route staan panelen met een QR-code, waarbij je na het scannen met een mobiele telefoon spannende en leerzame fabels kunt beluisteren. Schrijver Geurt Franzen uit Boxmeer heeft deze fabels bewerkt én ingesproken.

'Fabels - dierlijke avonturen in De Maasheggen'

‘Het Duvelsklökske’, fietsroute tussen Sambeek en Vierlingsbeek
De Sint-Janstoren van Sambeek torent hoog boven het Maasheggenlandschap uit. Niet voor niets noemen de Sambekenaren de forse middeleeuwse toren ‘knoeper’. Ooit, tijdens een kerstnacht, danste volgens de verhalen een duivel rondom de torenspits. Tijdens een indrukwekkende fietsroute van 18 kilometer door het Maasheggenlandschap, tussen Sambeek en Vierlingsbeek, zoek je mee naar het klokje dat toen verdween. Kijk hier voor meer info.

'Het Duvelsklökske van Sambeek'

Video-impressie uit Duvelsklökske

Natuurgebieden De Maasheggen & De Vilt
De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland en heeft in 2018 de status van UNESCO Man & Biosphere gekregen. Het is dan ook het meest omvangrijke heggenlandschap van Nederland, waar een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen al eeuwen een veilige thuishaven biedt aan een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren. Het 140 hectare grote natuurgebied De Vilt is eigendom van Brabants Landschap en ligt tussen de dorpen Beugen en Oeffelt. In deze natuurparel bevinden zich twee grote watergebieden: De Beugense Vilt en de Oeffeltse Vilt. Daaromheen liggen bloemrijke graslanden, moerasgebieden, heggen en bossen. De ‘Fabels’ fietsroute dompelt je onder in deze prachtige natuurgebieden.

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
HR-beeldmateriaal van de Sagen & Legenden fietsroutes Fabels & Het Duvelsklökske kun je hier downloaden. Bekijk de video-impressie van Fabels en Het Duvelsklökske op het Youtube kanaal van VisitBrabant. Voor meer informatie over de Sagen & Legenden fietsroutes, neem contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren) of met Erik Jansen, toeristisch manager Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk, via erikjansen@rbtlandvancuijk.nl, telefoon 06-20597711. Lijkt het je leuk om de routes zelf te fietsen? Laat het ons weten!