Onbezorgd genieten van de natuur met 10 Top-natuurroutes in Brabant

Oisterwijk 2 juli 2020 - Een vakantie dichtbij huis is in 2020 extra aantrekkelijk. In Brabant kun je naar hartenlust genieten van prachtige fiets-, wandel- en ruiterroutes. De aaneen-schakeling van uitgestrekte natuurgebieden, vennen en bossen lenen zich perfect voor een actief dagje in de vrije natuur. VisitBrabant Routebureau zette tien van haar mooiste natuurroutes op een rij, ontwikkeld in samenwerking met boswachters, kunstenaars en ruiters en allemaal uitgezet via het officiële knooppuntensysteem. Met deze routes, de prachtige Brabantse natuur en een druktemeter die de actuele drukte in de natuurgebieden in Brabant in kaart brengt, kan iedereen onbezorgd genieten van een vakantie of weekendje weg in Brabant.

Als je de vogeltjes wilt horen fluiten… hier moet je zijn in Brabant!

Wandeling Mastbos Breda (5 km)
De wandeling in één van Nederlands oudste bossen is er eentje vol magie. Ze voert je langs de meanders van de rivier de Mark en doorheen het vijfhonderd jaar oude naaldbos tot bij het kasteel Bouvigne. De ouders verkennen de prachtige tuinen van het kasteel en de jongsten kunnen op hun beurt in het tegenoverliggende speelbos hun fantasie de vrije loop laten en zich voor even ridder wanen. Een ideaal uitstapje voor het hele gezin naar Nederlands oudste cultuurbos, net onder Breda!

Fietsroute Biesbosch (23 km)
Het Nationaal Park de Biesbosch – één van de vier Nationale Parken van Brabant - is er een om te koesteren. Met haar grootte, - het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa-, is ze van enorm belang voor talloze watervogels en andere waterdieren. Onderweg passeer je het gerenommeerde Biesbosch MuseumEiland, dat op speelse wijze kinderen bijleert over technieken om het ecosysteem zo goed mogelijk in stand te houden. Met wat geluk kom je tijdens de fietstocht een zeearend of een bever tegen.

Wandeling Cartierheide (6,5 km)
Dit ruigere stukje natuur in wandelparadijs De Kempen is gevormd door eeuwenoude tradities van keuterboeren en schaapsherders, die hun vee op de heiden lieten grazen. De wandelpaden kregen vorm door de marskramers, die er hun koopwaar kwamen aanprijzen. Te midden van de historie en de wandelpaden, vloeien beekjes en grotere plassen, waarin onder meer salamanders en slangen hun onderkomen vinden. Ga er zeker eens wandelen bij schemering op een zomerse avond, want dan maak je het meeste kans om er een wilde ree te spotten.

Ruiterroute Cartierheide (11,5 km)
Wie deze Cartierheide liever op de rug van zijn trouwe viervoeter aflegt, heeft daar eveneens de mogelijkheid toe. In het park ligt een speciale ruiterroute en je kunt met je paard dwars de heide oversteken.

Wandeling Oisterwijkse Bossen en Vennen (10 km)
Dit natuurgebied in het hart van Noord-Brabant is het thuis van meer dan tachtig vennen en kleine vijvers, meer dan waar dan ook in Europa. Deze vennen bieden een woonplaats en voedselvoorziening voor talloze diersoorten. Het indrukwekkende park prikkelt al je zintuigen en is te bezoeken op elk moment van het jaar: in de lente ontwaakt de omgeving uit haar winterslaap om in de zomer een kakofonie van kikkergekwaak, insecten en andere waterdieren op te leveren. In de herfst is het gebied één groot kleurenpalet, ’s winters bieden de bevroren vennetjes een feeërieke ervaring. Als je oneindig vennen wilt tellen, hier moet je zijn in Brabant!

Fietsroute Maashorst (45 km)
De Maashorst is een oergebied, in die zin dat het een rijk natuurlijk verleden heeft. Deze natuur heeft helaas veel te lijden gehad de voorbije eeuwen, maar dankzij vele inspanningen is een groot deel nu toch hersteld. Dat uit zich bijvoorbeeld in de aanwezigheid van enkele massieve, zeldzame diersoorten: de wisent, -een Europese bizon-, de Tauros, -een oerrund-, en de Exmoorpony, een nazaat van het Europese wilde paard. Breng bij je fietstocht zeker een verrekijker mee om deze wilde grazers van dichtbij waar te nemen!

Fietsroute Groote Heide (25 km)
De Groote Heide doet zijn naam eer aan: met zijn meer dan 6000 hectare spreidt het gebied zich uit over Noord-Brabant en Belgisch Limburg. Daarbij grenst het aan steden als Eindhoven en Valkenswaard, of in België aan Neerpelt en Achel. Het gebied zelf omvat ook wandelgebied De Malpie, waar Valkenswaard de titel van “Wandelgemeente van 2016” aan te danken heeft. Het gehele park is bijzonder veelzijdig, en ook hier zijn bijzonder veel wilde dieren te spotten.

Wandeling Grenspark Kalmthoutse Heide (6 km)
De Kalmthoutse Heide is een populaire bestemming voor wandelaars met o.a. het Moretusbos: een juweel van een bos op de Brabantse Wal, een eeuwenoud landgoed waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Als je tijdens de wandeling goed je oren spitst, dan hoor je waarschijnlijk het prachtige geklepper van de bonte specht. De wandeling leent zich ook perfect om met kinderen te doen!

Wandeling Andreas Schotelroute (9,5 km)
Via deze wandeling snuif je kunst op in een mooie natuurrijke omgeving. Grafisch kunstenaar Andreas Schotel uitte zijn liefde voor het Brabantse boerenleven namelijk door het schetsen en etsen ervan. Deze kunstwerken plaatste hij in de prachtige natuur van Brabant. Het inspireerde latere kunstenaars om hetzelfde te doen en zo is de Andreas Schotelroute in Esbeek intussen uitgegroeid tot een heel wandelmuseum. Je kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan het Andreas Schotelmuseum, waar zijn overige werken tentoongesteld worden.

Fietsroute Strabrechtse Heide (28 km)
Deze route start bij Natuurpoort De Plaetse. Daar bevindt zich een schaapskooi met wel 350 Kempische heideschapen. De route voert je langs het grootste ven van Nederland en langs verschillende bossen, andere vennen en stuifzand. Het biedt mooie vergezichten in een rustige omgeving, volledig ondergedompeld in de natuur.

VisitBrabant Route Special
Brabant kent maar liefst 10.000 km aan wandelknooppuntroutes en 5.000 km aan fietsknooppunt-routes. Via deze officiële knooppunten zijn ook verschillende belevingsroutes  ontwikkeld. Hiermee fiets je niet alleen over de mooiste fietspaden, je ontdekt ook de vele pareltjes die onze provincie rijk is. Bedoeld dus juist om af en toe ook eens af te stappen en de hotspots langs deze routes te bekijken of te bezoeken. VisitBrabant bundelde deze routes in een Route Special van het VisitBrabant online magazine, vanaf vandaag online. Bekijk het magazine hier.

Kijk voor meer inspiratie over de natuurpracht in Brabant op visitbrabant.com

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Voor meer informatie over de campagne #hiermoetjezijninbrabant, dit bericht of op zoek naar beeldmateriaal? Neem gerust contact op met
Tamara Ernst | 06 – 24 36 09 29 | tamaraernst@visitbrabant.com

Over VisitBrabant
VisitBrabant is destinatie marketingorganisatie van Noord-Brabant. Samen met de vrijetijdssector, overheden en koepelorganisaties zet VisitBrabant de provincie Brabant stevig op de kaart als meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen, die hier ook langer verblijven en meer besteden. VisitBrabant wordt gefaciliteerd door de Provincie Noord-Brabant om de vrijetijdseconomie een impuls te geven.