Nieuwe Brabantse fietsroute 'Bende van de Witte Veer' geopend

Fietsroute bij Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen in teken van bekendste Brabantse bende ooit

26 september 2021 - Brabant is een spannende fietsroute rijker: de ‘Bende van de Witte Veer’. De nieuwe belevingsroute volgt de sporen van de bekendste Brabantse bende ooit. Deze bende, geleid door Swarte Johannes, was in de achttiende eeuw de schrik van de Brabantse streek De Langstraat. De fietsroute, ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met Regionaal Buro voor Toerisme De Langstraat, Breda University of Applied Sciences en lokale ondernemers, is vandaag officieel geopend in het Witte Kasteel in Loon op Zand.


Het Witte Kasteel in Loon op Zand, waar ooit bendeleider Swarte Johannes werd opgesloten.

De nieuwe fietsroute maakt deel uit van een groeiende collectie ‘Brabantse Sagen en Legenden’-belevingsroutes, een project van VisitBrabant Routebureau. Het gaat om regionale, kwaliteitsvolle en verhalende wandel- en fietsroutes, uitgestippeld via de officiële knooppunten. Iedere route is eenvoudig op de mobiele telefoon te bekijken, gemakkelijk te volgen dankzij de knooppuntbewegwijzering en fietsers komen langs lokale hotspots die het afstappen meer dan waard zijn. Volgens dit concept werd eerder de ‘Zwarte Kaat’-fietsroute uitgebracht en nu volgt fietsroute ‘Bende van de Witte Veer’, met een huiveringwekkend verhaal:

De sage van de 'Bende van de Witte Veer'
"Armoede heerst rond het jaar 1720 in Noord-Brabant. Overleven is het enige wat telt. Er vormt zich een bende onder leiding van Swarte Johannes, waar iedereen schrik van heeft. De 'Bende van de Witte Veer' plundert er, vermomd en wel, op los en weet zo menig burger te bestelen. Een klopjacht volgt, maar laat deze bende zich pakken? Wie weet, verraadt een witte veer hen wel…"


Teaser video fietsroute 'Bende van de Witte Veer'.

Tijdens het ‘BendeFestijn’, een evenement met sfeervolle marktkraampjes en theateracties in de tuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand, opende Aileen Kok (manager RBT De Langstraat) samen met Jan Brekelmans (wethouder gemeente Loon op Zand) en Veronique de Kort (projectmanager VisitBrabant Routebureau) officieel de route. Het Witte Kasteel is één van de locaties waar de nieuwe fietsroute langs komt. In de kerkers van dit kasteel werd ooit bendeleider Swarte Johannes opgesloten. 

Fietsen langs mysterieuze plekken
Startpunt van fietsroute 'Bende van de Witte Veer' is Camping De Zwammenberg in De Moer. De route voert langs mysterieuze plekken uit het verhaal, zoals Het Witte Kasteel in Loon op Zand, de Ruïnekerk in Dongen en de beek de Donge. Fietsers passeren bovendien het schitterende Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, favoriet bij jong en oud.

Fietsbelevingsroute 'Bende van de Witte Veer' is gratis te downloaden op routesinbrabant.nl in het Nederlands, Engels en Duits. Vrijetijdsondernemers langs de fietsroute bieden speciale producten en activiteiten geïnspireerd op de sage van de Bende van de Witte Veer. Een greep uit het aanbod: speciaalbier vernoemd naar de bendeleden, een galgenmaal, rondleidingen en workshops pennenveren maken. Kijk voor meer informatie op bendevandewitteveer.nl.


De Ruïnekerk in Dongen, waar tijdens de klopjacht op de Bende van de Witte Veer gestolen spullen werden opgeslagen.

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie: 
HR-beeldmateriaal van de 'Bende van de Witte Veer'-fietsroute en het filmpje kunt u hier downloaden. Heeft u vragen n.a.v. dit bericht, neem dan contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren). Lijkt het u leuk om de route zelf te fietsen? Laat het ons weten!