‘Liberation Route Brabant’ als eerste onderdeel van Europees wandelroutenetwerk gelanceerd

Stap in de voetsporen van de bevrijders en volg Operatie Market Garden

GRAVE, 3 mei 2022 – Brabant heeft vandaag een belangrijk onderdeel van de gerenommeerde wandelroute ‘Liberation Route Europe’ gelanceerd. Wout van Aalst van LRE Foundation, Jan Boelhouwer, voorzitter van Brabant Remembers en Maarten Jilisen, wethouder van de gemeente Land van Cuijk onthulden in Grave de laatste ‘Vector of Memory’ van de Brabantse route: een speciaal ontworpen monumentale wegwijzer. Op deze manier sluit de provincie aan op het Europese wandelroutenetwerk van maar liefst 10.000 kilometer. Zo stap je in de voetsporen van de geallieerden bevrijders tijdens ’43-’45.

Onthulling 'Vector of Memory' v.l.n.r.: Maarten Jilisen, Jan Boelhouwer en Wout van Aalst

Verhaal van vrijheid: geen vanzelfsprekendheid
De Liberation Route Brabant leidt je langs historische locaties die een belangrijke rol speelden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. ‘De route toont wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor zowel de gewone Brabanders als de bevrijders’, vertelt Jan Boelhouwer, voorzitter van Brabant Remembers.‘Gezien de hedendaagse ontwikkelingen is het extra belangrijk om bij deze geschiedenis stil te staan. Hierdoor beseffen we hoe waardevol vrijheid is.’

Europees wandelroutenetwerk met veel bezienswaardigheden
De Europese wandelroute van maar liefst 10.000 kilometer is door de Raad van Europa officieel erkend als Culturele Route. ‘Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten’, geeft Wout van Aalst van LRE Foundation aan. De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operatie Market Garden, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om via Arnhem, Berlijn te bereiken. 'De route in Brabant start vanaf de grensovergang bij Lommel (B) richting Valkenswaard. Via vijf etappes van in totaal 125 kilometer loop je naar Grave, waar de route de provincie weer verlaat’, vertelt Veronique de Kort van VisitBrabant Routebureau. Onderweg zijn er veel tussenstops te maken bij musea, monumenten, begraafplaatsen en andere historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Wandelen op de Vlagheide. Foto: Cindy Langenhuijsen (voor redacties: naamsvermelding bij deze foto is verplicht)

Vector of Memory
De Liberation Route Europe wordt in Europa op een aantal belangrijke historische locaties gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory, ontworpen door de bekroonde architect Daniel Libeskind. Deze vectoren wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden in de desbetreffende regio. De Brabantse Vector of Memory die vandaag bij de John S. Thompsonbrug in Grave is onthuld, markeert de snelle inname van deze brug: één van de meest geslaagde militaire acties tijdens Operatie Market Garden.

Volledige bewegwijzering & wandelroutekaart
De route in Brabant volgt het wandelknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. Daarnaast is er een speciale wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en de vectoren in de Brabantse gemeentes. De wandelroutekaart is binnenkort verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten, VVV’s, partners van VisitBrabant en te bestellen via de webshop van VisitBrabant.


Artist Impression: Vector of Memory

Totstandkoming van Liberation Route Brabant
De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkte bij de realisatie van de Liberation Route Brabant samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en wandelsportvereniging OLAT. Het project wordt ondersteund door vfonds en het Mondriaanfonds. Bekijk de Brabantse etappes op routesinbrabant.nl. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen. Binnenkort is de route ook te raadplegen via de LRE Foundation app, beschikbaar voor Android en IOS.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
HR-beeldmateriaal van de Liberation Route Brabant kun je hier downloaden. Voor meer informatie over de Liberation Route Brabant, neem contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren) of met Wout van Aalst van LRE Foundation via w.vanaalst@liberationroute.com of 06-81059954. Lijkt het je leuk om de routes zelf te wandelen? Laat het ons weten!

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Over Brabant Remembers
Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende situatie centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2024-2025.

Over LRE foundation
De LRE Foundation is een groeiend internationaal, inclusief netwerk dat mensen en organisaties verbindt die zich inzetten voor het behoud en de valorisatie van het materiële en immateriële culturele erfgoed gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog, de herinnering en de betekenis ervan. Het hoofddoel van de organisatie is om deze geschiedenis relevant en toegankelijk te maken, vooral voor de jongere generaties.