Jan van Gorp fiets- en wandelroute in Hilvarenbeek geopend

Ontdek het Aards Paradijs van het wonderkind Jan van Gorp

Hilvarenbeek, 12 mei 2023 – Vandaag opende wethouder Piet Machielsen van Gemeente Hilvarenbeek officieel de Jan van Gorp fiets- en wandelroute. De opening vond plaats bij Gasterij De Nieuwe Hoef in Hilvarenbeek. Ontdek het Aards Paradijs van wonderkind Jan van Gorp met deze fietsroute (10 km) in combinatie met een wandellus van 5,5 km. VisitBrabant Routebureau heeft deze route ontwikkeld in samenwerking met Bezoek Hilvarenbeek, Gemeente Hilvarenbeek, Breda University of Applied Sciences (BUAS), Heemkundige Kring Hilvarenbeek – Diessen (met de toepasselijke naam Johannes Goropius Becanus) en lokale ondernemers. De route is onderdeel van de Sagen & Legenden routes; prachtige fiets- en wandelroutes in Brabant waar streekverhalen tot leven komen. 


V.l.n.r. Jos van Bussel (Ondernemend Hilvarenbeek), Piet Machielsen (wethouder gemeente Hilvarenbeek)
en Veronique de Kort (VisitBrabant Routebureau)

Over de route
In de zestiende eeuw werd in Hilvarenbeek een ‘wonderkind’ geboren. Johannes Goropius Becanus, ook wel Jan van Gorp genoemd. Jan had een enorme talenknobbel, een geweldige intuïtie en veel kennis van de natuur. Hij combineerde die kennis met gevoel en vond… het Aards Paradijs. Ontdek het verhaal van Jan van Gorp in Hilvarenbeek, waar je geniet van de prachtige natuur, eeuwenoude gebouwen, leuke klimbossen en lekker eten op de vele terrassen.

Vanaf de Vrijthof in het centrum van Hilvarenbeek start je met de fiets, voor een 10 km lange fietsroute. Onderweg stop je bij Gasterij De Nieuwe Hoef om te starten met de 5,5 km lange wandeling door de schitterende natuur van Roovertse Bergen. 

“Ik ben trots op de prachtige route die met verschillende Hilvarenbeekse partijen tot stand is gekomen. Een route door onze schitterende natuur, langs interessante bezienswaardigheden en sfeervolle horecagelegenheden. Het is een route voor jong en oud, want met speelplek de Roovertse Bergen en de reuzenbank, is er ook voor kinderen onderweg genoeg te beleven” aldus wethouder Machielsen.

Om de routebeleving compleet te maken, hebben lokale ondernemers producten in het thema ontwikkeld. Op de Vrijthof kan je bij Zinin een ijsje kopen met de smaak paradIJS van Gorp. Ook wordt bij Zinin het arrangement aangeboden van de route in combinatie met een kop koffie met gebak bij de start en een heerlijke kom soep en een ijsje bij terugkomst. Bij Molen de Doornboom is Jan van Gorp speltpannenkoekenmix te koop. Bij De Nieuwe Hoef kun je genieten van de Jan van Gorp zoetigheid, een passie framboos merengue gebakje.

 

Fietsen en wandelen via de knooppunten
De fiets- en wandelroute is uitgezet via de Brabantse fiets- en wandelknooppunten. De route is online te bekijken en te downloaden via visitbrabant.com/janvangorp en bezoekhilvarenbeek.nl. Ook is een gratis routebrochure te verkrijgen bij Bezoek Hilvarenbeek en diverse ondernemers in de gemeente. In het centrum van Hilvarenbeek, bij de fietsenstalling naast de Sint Petruskerk (tevens één van de bezienswaardigheden) op de Vrijthof, staat een speciaal informatiepaneel met daarop het verhaal en de route. 


Sagen en Legenden – streekverhalen komen tot leven
In Brabant leven de sagen en legenden voort. Deze verhalen komen tot leven met de Sagen & Legenden routes. Prachtige fiets- en wandelroutes leiden je langs de meest indrukwekkende plekjes waar streekverhalen tot leven komen. De Jan van Gorp route maakt deel uit van de reeks Sagen en Legenden routes. “Een gebied dat zoveel geschiedenis ademt, beleef je nóg intenser dankzij de streekverhalen die tot leven komen tijdens deze fiets- en wandelroutes”, vertelt Veronique de Kort van VisitBrabant Routebureau. “De belevingsroutes nodigen jong en oud uit om de prachtige omgeving en lokale bezienswaardigheden te ontdekken. 

___________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of HR-beeldmateriaal van de Jan van Gorp route, neem contact op met VisitBrabant Routebureau, Dorien Verschuijten via communicatie@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren). Of met communicatie@hilvarenbeek.nl. 
Lijkt het je leuk om deze route zelf te fietsen en te wandelen? Laat het ons weten!


Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is dé partner voor de aanleg van knooppuntennetwerken, het ontwikkelen van Brabantse belevingsroutes, het ontsluiten van alle routeinformatie en de (inter)nationale promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. 
Het routebureau is in opdracht van provincie Noord-Brabant en Brabantse gemeenten, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brabantse recreatieve routestructuren: fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken en varen. Zodat het Brabantse routenetwerk jaarrond van de hoogste kwaliteit blijft. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant. 


Over Bezoek Hilvarenbeek / Hilvarenbeek Infopunt
Hilvarenbeek Infopunt op de Vrijthof is een toeristisch informatiepunt waar bezoekers gastvrij worden onthaald, geïnformeerd en geënthousiasmeerd om onze gemeente te ontdekken. Via de website bezoekhilvarenbeek.nl worden (potentiële) bezoekers ook digitaal geïnformeerd en geïnspireerd. Het adres van Hilvarenbeek Infopunt is Vrijthof 11 te Hilvarenbeek.