Eerste Van Gogh wandelroute in Van Gogh Nationaal Park geopend

WANDELEN DOOR HET LANDSCHAP VAN DE AARDAPPELETERS

NUENEN, donderdag 10 februari 2022 - De eerste Van Gogh wandelroute in het Van Gogh Nationaal Park is vandaag geopend bij museum Vincentre in Nuenen. De nieuwe wandelroute (10 km) in Nuenen dompelt wandelaars onder in het landschap zoals Vincent van Gogh dat ooit zag. De route is de eerste in een reeks wandelingen die VisitBrabant Routebureau ontwikkelt in het Van Gogh Nationaal Park, dat in Brabant gestalte krijgt. Later dit jaar volgen Van Gogh wandelroutes rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur. 

Vincent van Gogh woonde van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Hij maakte er vele lange wandelingen, waarbij hij zich liet inspireren door het landschap en de hardwerkende bevolking. De nieuwe wandelroute verbindt het Van Gogh-erfgoed in de kern van Nuenen direct met het landschap van Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute start bij museum Vincentre in Nuenen, waar vanmiddag het officiële routepaneel is onthuld door Anneke Boezeman, directeur regie Van Gogh Nationaal Park, Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant en Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant en operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park.  

 

Onthulling van het nieuwe routepaneel bij museum Vincentre in Nuenen. V.l.n.r. Frank van den Eijnden, Heleen Huisjes en Anneke Boezeman. Foto: Frank van Delft.

Wandelen over onverharde paden
Vanuit het centrum voert de route langs enkele bijzondere Van Gogh Monumenten en over het terrein waar Vincent zijn eerste meesterwerk, ‘De aardappeleters’, schilderde. De bezoeker wandelt vooral over onverharde paden en wordt meegenomen in de natuur zoals Vincent van Gogh haar zag: populierenlandschappen, beekdalen, broekbossen en akkers wisselen elkaar af. Het is een gevarieerd tracé in het door Vincent zo geliefde boerenland en het natuurgebied Nuenens Broek waar Brabants Landschap zich inzet voor natuurbehoud.


Handige wandelkaart
De nieuwe wandelroute volgt grotendeels de wandelknooppunten en is te herkennen aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende wandelknooppuntpaaltjes. Een papieren wandelkaart is verkrijgbaar bij Vincentre en in de webshop van VisitBrabant via webshop.visitbrabant.com. De route is online te bekijken in het Nederlands, Engels en Duits op routesinbrabant.nl.


Wandelkaart van de Van Gogh wandelroute Nuenen.

Onverharde paden
Later dit jaar worden nog vier Van Gogh wandelroutes geopend in Zundert, Helvoirt, Tilburg en Etten-Leur. Het is de start van een grote ambitie van Van Gogh Nationaal Park om in het gehele gebied meer onverharde wandelpaden te realiseren. Dit past in een breder programma voor duurzaam toerisme. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien. Met de Van Gogh wandelroutes breidt VisitBrabant Routebureau zijn collectie hoogkwalitatieve belevingsroutes, opgebouwd rond Brabantse verhalen en thema’s, verder uit.    

  • Op de route: het Van Goghkerkje, in 1884 door Vincent van Gogh geschilderd.

    Van Goghkerkje Nuenen
  • Op de route: natuurgebied Nuenens Broek.

    Het Nuenens Broek, Van Gogh wandelroute

Over Van Gogh Nationaal Park
Van Gogh Nationaal Park is een brede beweging van overheden, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en toerisme in Brabant. Samen met inwoners en burgerinitiatieven bouwen zij aan het landschap van de toekomst, geïnspireerd door het lef en de verbeeldingskracht van Vincent van Gogh die hier opgroeide. Het Van Gogh Nationaal Park (vangoghnationalpark.com) beslaat het landschappelijk gebied van twee grote bekensystemen in Brabant. In het westen de Mark en Aa of Weerijs en in het oosten de Dommel en Aa. Samen vormen zij het bekenlandschap van de Brabantse zandgronden, waar grote natuurgebieden en landschappen als De Loonse en Drunense Duinen, het Groene Woud en de Baronie deel van uitmaken.

Over VisitBrabant Routebureau
VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) nieuwe thematische belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Over Van Gogh Brabant
Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Brabant, in het zuiden van Nederland. De Brabantse locaties waar hij heeft gewoond en gewerkt, hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant (vangoghbrabant.com). Drie Van Gogh centers, 39 Van Gogh Monumenten en de collectie originele werken in Het Noordbrabants Museum vertellen zijn levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert, tot de start van zijn carrière in Etten, van tekenles in Tilburg tot zijn eerste meesterwerk in Nuenen.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
HR-beeldmateriaal van Van Gogh wandeling Nuenen kun je hier downloaden. Voor meer informatie over deze wandelroute, neem contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren). Lijkt het je leuk om de wandelroute zelf te beleven of wil je de wandelkaart ontvangen? Laat het ons weten!

Voor meer informatie over Van Gogh Nationaal Park, neem contact op met Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park via frank@vangoghnationaalpark.nl of 06 - 53 63 05 36.