Brabantse Fietscafés maken fietsbeleving in Brabant compleet

OISTERWIJK - 6 mei 2021 - Fietsers in Noord-Brabant kunnen vanaf nu bij officiële ‘Brabantse Fietscafés’ hun fietstocht starten, de benen strekken of neerstrijken voor een welverdiend hapje of drankje. Deze horecagelegenheden met faciliteiten speciaal voor fietsers bevinden zich vlakbij de fietsknooppuntroutes. De provincie telt momenteel twintig Brabantse Fietscafés, waaronder Kasteel Heeswijk en Biesbosch MuseumEiland. Naar verwachting komen er dit jaar nog tientallen bij. Het label ‘Brabantse Fietscafés’ is een nieuw initiatief van VisitBrabant Routebureau, route-expert en beheerder van alle knooppuntroutes in de provincie.

De slogan ‘Fietsen doe je in Brabant’ op de bekende fietsroutepanelen langs knooppuntroutes maakt direct duidelijk dat Noord-Brabant de fietsprovincie bij uitstek is. Dat is vooral te danken aan het afwisselende Brabantse landschap met pittoreske dorpen, indrukwekkende steden en een prachtige natuur altijd op fietsafstand, verbonden via een uitgebreid fietsroutenetwerk. En juist ook de vele uitstekende horeca en typische Brabantse gastvrijheid dragen bij aan de populariteit.


De Brabantse Fietscafés, waaronder Bierbrouwerij Oijen, zijn te herkennen aan de zeshoekige sticker.

Kwaliteit en gastvrijheid hand in hand

VisitBrabant Routebureau wil de fietsbeleving in Brabant een extra impuls geven met het label ‘Brabants Fietscafé’. “Een tussenstop bij een fijne horecagelegenheid maakt van een fietstocht meteen een heerlijk dagje uit. Waar je ook fietst in Brabant, of dat nu in een dorpskern, stad of landelijk gebied is, via het netwerk van Brabantse Fietscafés vind je gegarandeerd snel uitstekende horeca op je route waar je gastvrij wordt verwelkomd", zegt Fabio Tat, manager van VisitBrabant Routebureau.

Bij de Brabantse Fietscafés voelen fietsers zich extra welkom. Ze kunnen hier niet alleen terecht voor een hapje en een drankje, ook kunnen ze hun e-bike opladen, de bidons vullen en zijn een fietsreparatiekit, EHBO-set en fietspomp altijd voorhanden. Op alle locaties liggen fietskaarten ter inzage en bij veel Brabantse Fietscafés kunnen deze ook worden aangeschaft.


Bij elk Brabants Fietscafé is een oplaadpunt voor de e-bike aanwezig, zo ook bij Charme Camping Hartje Groen & De Boshut.

Pauzeren in een museum of kasteel

De Brabantse Fietscafés zijn heel divers, van Kasteel Heeswijk en Oorlogsmuseum Overloon tot Recreatiepark TerSpegelt en Taverne d’n Ouwe Brandtoren. Fietsers herkennen de locaties aan de zeshoekige ‘Brabants Fietscafé’ sticker. Alle Brabantse Fietscafés liggen direct aan of vlakbij de fietsknooppuntroutes. Ze zijn te vinden op visitbrabant.com/fietscafe. Een fietsroute uitstippelen via de knooppunten kan eenvoudig via de routeplanner op routesinbrabant.nl.

Fietsers Welkom!

Alle Brabantse Fietscafés zijn aangesloten bij Fietsers Welkom!, het nationale kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke horeca & logies. Het netwerk bestaat uit circa duizend locaties langs LF-routes en fietsknooppuntroutes, waar fietsers kunnen rekenen op een gastvrije ontvangst. Het label Fietsers Welkom! wordt uitgegeven door Stichting Landelijk Fietsplatform. 


Kasteel Heeswijk is een van de Brabantse Fietscafés.

Over VisitBrabant Routebureau

VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Heb je vragen over dit persbericht of wil je beeldmateriaal in hoge resolutie ontvangen van Brabantse Fietscafés en fietsrouterecreatie in Brabant? Neem contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800 - 405 00 50 (tijdens kantooruren).