Brabant Wijnland

Genieten tijdens de feestdagen met de wijntips van Esmee Langereis en een recept van sterrenchef Pieter Bosters van Mijn Keuken* in Wouw

Dat er veel lekkers van Brabantse bodem komt, weten gelukkig heel veel mensen al. Wat veel mensen niet weten, is dat hier ook hele goede wijn vandaan komt! Noord-Brabant telt maar liefst vijftien (semi-)professionele wijngaarden met een totaaloppervlakte van ruim 25 hectare. Hiermee is Brabant, na Limburg en Gelderland, de 3de wijnprovincie van Nederland. Wijnkenner- schrijver en -maker Esmee Langereis selecteerde met het oog op de feestdagen vier Brabantse wijnen die het proeven waard zijn. Heerlijk voor bij het kerstdiner of als cadeau voor onder de boom. Een mooie manier om ondernemers uit de buurt te steunen en je naasten te verwennen met iets lekkers. En als het weer kan en mag, bezoek dan zeker eens één van de wijndomeinen in Brabant. Allen uniek, en niet alleen om de wijn….

 De wijnen geselecteerd door Esmee Langereis

 Wijngaard Dassemus Chaam - Rode Wilde 2019 
Een rode natuurwijn van handgeplukte rondo en baron druiven uit Chaam. Biologisch, in omschakeling naar biodynamie (demeter). Spontaan vergist, een jaar gerijpt op gebruikte eiken barriques. Zonder sulfiet gebotteld. Een montere, sappige rode wijn.

Wijnaard De Linie Made - De linie wit 2019 
Unieke blend van 7 (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Zuiver, fruitig en bijzonder aromatisch. Kan prima bewaard worden.

Domaine d’Heerstaayen Strijbeek  - Pinot Gris 2018 
Een zeldzame Pinot Gris uit Nederland. Deze wijn kenmerkt zich tot een droge, frisse met een licht zuurtje in de smaak. Een combinatie van diverse soorten fruit waaronder citrus, perzik en bessen zorgen voor het frisse en fruitige karakter van deze Nederlandse streekwijn. 

Domaine Brabantse Wal Ossendrecht - Klein wonder 2019
Gemaakt van hoofdzakelijk souvignier gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze  wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees. 

De wijnen zijn allemaal te koop via de domeinen.

Lekker voor de feestdagen
Sterrenchef Pieter Bosters schenkt in zijn restaurant Mijn Keuken* in Wouw met veel liefde de wijnen van Domaine De Brabantse Wal. “Ik werk heel graag met producten uit de buurt. In de eerste plaats omdat er gewoon zoveel lekkers te vinden is dichtbij huis, tot wijn aan toe. Maar ook om zo mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.” 

Met oog op de feestdagen maakte Pieter speciaal een recept dat heerlijk combineert met Klein Wonder van Domainde Brabantse Wal. De ingrediënten haalde hij uit de buurt. Dus uit het seizoen en voor iedereen verkrijgbaar.  

Gelakte Oosterschelde paling met koolrabi, myoga gember, koriander, dashi-bouillon en codium-olie van sterrenchef Pieter Bosters, restaurant Mijn Keuken*

Bezoek eens een wijndomein #hiermoetjezijninBrabant
Veel mensen weten helemaal niet dat er in Brabant zulke mooie wijndomeinen zijn, die je ook gewoon kunt bezoeken. Vaak gelegen in een prachtige omgeving en allemaal uniek. Een aantal wijndomeinen is tevens opgenomen in de foodroutes van Brabant. Lees hier meer over Brabant als wijnland.

Brabant Celebrates Food
Gastronomie en gastvrijheid zijn in Brabant onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondernemerschap zit in ons dna. Dat zie je ook terug in de passie van de eigenaren van de Brabantse wijndomeinen. Met 24 Michelinsterren, een foodsector in de top van Europa en een rijke traditie als makers en bereiders van heerlijk en eerlijk eten en drinken, heeft Brabant veel om trots op te zijn. Ontdek de foodverhalen van Brabant en laat je inspireren op visitbrabant.com.

  • Druiven plukken bij Wijngaard Domaine de Brabantse Wal
  • Glas witte wijn bij Wijngaard Domaine de Brabantse Wal

________________________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:
Voor meer vragen over VisitBrabant of Brabant Wijnland neem gerust contact op met: 
Tamara Ernst op 06 – 24 36 09 29 of TamaraErnst@visitbrabant.com.