Brabant toonaangevende fiets- en wandelprovincie van Nederland

Uitmuntend georganiseerd routenetwerk en themaroutes nodigen uit

OISTERWIJK, 15 juli 2021 - Noord-Brabant, de provincie met 18.500 kilometer aan fiets- wandel-, mtb-, ruiter- en vaarroutes, ziet zichzelf bevestigd als dé fiets- en wandelprovincie van Nederland. Brabant scoort goed en bovengemiddeld op het aantal ondernomen fiets- en wandeltochten, de duur van een tocht en de bestedingen onderweg. Dit blijkt uit onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUas) in opdracht van VisitBrabant Routebureau, route-expert en beheerder van alle knooppuntroutes in Brabant. 

In het onderzoek zijn de meest recente cijfers meegenomen van onder andere NBTC-NIPO Research, Stichting Nederlands Fietsplatform, Wandelnet en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast zijn door BUas interviews gehouden met fietsers en wandelaars uit Brabant en daarbuiten. 

Brabanders trekken er het vaakst op uit

Nederlanders maken respectievelijk 62,4 miljoen wandelingen en 28,6 miljoen fietstochten van een uur of langer in Brabant. Meer dan 90 procent van deze tochten in de provincie worden door Brabanders zelf ondernomen. Zij gaan bovengemiddeld vaak op pad: meer dan de helft van de Brabanders fietst in de vrije tijd. Brabant heeft hiermee de hoogste participatiegraad van Nederland.

Het percentage ligt nog hoger voor wandelen: 70 procent van de Brabanders maakt in de vrije tijd recreatieve wandelingen van meer dan een uur. Dit is 5 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook als het gaat om de duur van een fiets- en wandeltocht en de afgelegde afstand, liggen de Brabantse cijfers hoger dan gemiddeld.

Brabanders maken bovengemiddeld vaak een recreatieve wandeling van meer dan een uur.

Bestedingen verdubbeld

In totaal worden in Brabant jaarlijks meer dan 100 miljoen recreatieve tochten van een uur of langer ondernomen. Het gaat om fiets-, wandel-, mtb-, ruiter- en vaartochten. Tijdens die tochten besteden recreanten in totaal 255,6 miljoen euro, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. Deze toename is vooral te danken aan de fietsers. Gemiddeld besteden fietsers in Brabant € 4,50 per fietstocht, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017 en flink hoger dan het landelijk gemiddelde van € 3,30 per fietstocht. 

Fietsers waarderen het uitstekende horeca-aanbod in Brabant, waaronder het netwerk van officiële Brabantse Fietscafés.

Koppositie in Nederland 

Fabio Tat, VisitBrabant Routebureau: “We zijn trots op de prachtige resultaten, waar we al jaren hard naartoe werken met een team van meer dan vierhonderd vrijwilligers. Brabant werkt eraan om de meest toonaangevende routeprovincie te zijn, met een op en top georganiseerd routenetwerk. Het beheer, onderhoud, de doorontwikkeling en presentatie van de Brabantse fietsroutes is afgelopen maand door Stichting Nederlands Fietsplatform beoordeeld met een A+. Dit is de hoogst haalbare score waarmee Brabant de koppositie in Nederland heeft. We ontwikkelen door met verhalende themaroutes, voorzieningen en intensieve promotie. Een gerichte aanpak die resultaat oplevert.”

Blijvend in ontwikkeling

VisitBrabant Routebureau ontwikkelt een hele reeks nieuwe themaroutes, zoals rondwandelingen bij het onlangs geopende Ons Kloosterpad en wandelroutes waarmee je in de voetsporen van Vincent van Gogh treedt. Daarnaast zijn fietsroutes rondom Brabantse sagen en legenden in de maak, met als eerste in een reeks de populaire Zwarte Kaat fietsroute in de Kempen. Routes die uitnodigen om juist ook eens af te stappen om te genieten van de bezienswaardigheden langs de route, even de benen te strekken of de e-bike op te laden bij een Brabants Fietscafé, genietend van een hapje of een drankje.

Rustbankjes

Wensen zijn er ook. Zo hebben wandelaars in Brabant bijvoorbeeld behoefte aan meer rustbankjes op de routes, blijkt uit interviews met fietsers en wandelaars door BUas. Fabio Tat roept gemeenten op om niet stil te blijven zitten: “Betere routes en voorzieningen leiden tot een aantrekkelijker leefklimaat, dragen bij aan de vitaliteit en bieden volop ondernemingskansen. Een investering in een route is een investering voor de eigen inwoner.”

VisitBrabant Routebureau werkt aan 'Brabantse Sagen en Legenden' routes, met de populaire Zwarte Kaat fietsroute als eerste in een reeks.  

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Bekijk voor meer informatie de algemene factsheet over routes in Brabant, of de specifieke factsheets over fietsen, wandelen, paardrijden, mtb'en en varen in Brabant. Gedetailleerde informatie is te vinden in het onderzoeksrapport. Wil je graag beeldmateriaal in hoge resolutie ontvangen of heb je vragen, neem dan contact op met VisitBrabant Routebureau via info@routesinbrabant.nl of 0800 - 405 00 50. 

Over VisitBrabant Routebureau

VisitBrabant Routebureau is, samen met haar partners, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt VisitBrabant Routebureau nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. VisitBrabant Routebureau (routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.