Brabant hoort bij topfietsregio's met 4,5 sterren

Onderzoek Landelijk Fietsplatform naar kwaliteit recreatieve fietsnetwerken

 

Oisterwijk, 23 juli 2019 - Brabant behoort tot de topfietsregio’s van Nederland. De provincie wordt beoordeeld met 4,5 sterren in de vandaag gepresenteerde Kwaliteitsmonitor 2019 van het Landelijk Fietsplatform. Brabant scoort punten met haar heldere route-informatie en het betrouwbare fietsknooppuntennetwerk. 

Met de Kwaliteitsmonitor doet de onafhankelijke stichting Landelijk Fietsplatform onderzoek naar de kwaliteit van het recreatieve fietsnetwerk per provincie. Het onderzoek prikkelt regio’s om het recreatieve fietsen in Nederland naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Dat is in Brabant gelukt. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Routebureau Brabant, beheerder van het fietsknooppuntennetwerk, en haar partners scoort Brabant een halve ster extra ten opzichte van de 4-sterrenbeoordeling van 2017.

Provincies zijn net als eerdere jaren beoordeeld op de kwaliteit en randvoorwaarden van het fietsroutenetwerk (knooppunt- en langeafstandfietsroutes ofwel LF-routes). Met de 4,5 sterren mag Brabant zich tot de topklasse van fietsregio’s in Nederland rekenen, stelt het Landelijk Fietsplatform. Samen met Brabant scoren nog vier andere provincies een 4,5-sterren status. Enkel Friesland en Zeeland hebben de maximale score van 5 sterren. De komende jaren zet Routebureau Brabant met haar partners verder in op het hoog houden van de kwaliteit van het Brabantse fietsnetwerk, om ook de 5-sterren status te bereiken.

Brabantse trekpleisters
“De hoge waardering van Fietsplatform Nederland laat zien dat Brabant het goed doet als fietsregio”, zegt Martijn van Gruijthuijsen, economiegedeputeerde van provincie Noord-Brabant. “Onze investeringen in de kwaliteit van het fietsnetwerk hebben daaraan zeker bijgedragen. Door Brabantse trekpleisters zoals Van Gogh en Nederlands design te verbinden met fietsroutes, verleiden we nog meer mensen om te fietsen in Brabant. Recreatief fietsen levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de vrijetijdssector in onze provincie.”

Actuele routeplanner
De hoge score in de Kwaliteitsmonitor laat zien dat fietsers in Brabant een betrouwbaar fietsknooppuntennetwerk mogen verwachten. Ook scoort Brabant punten met heldere route-informatie. Fietsers kunnen op de website routesinbrabant.nl hun eigen knooppuntroute plannen met behulp van een actuele, gratis routeplanner. Routebureau Brabant geeft daarnaast actuele fietskaarten uit. Deze zijn verkrijgbaar bij diverse Brabantse VVV's, Toeristische Informatiepunten en online via webshop.visitbrabant.com.

“We zijn trots op onze 4,5 sterren en hebben die mede te danken aan de ruim 250 vrijwilligers in Brabant die onderhoud aan het fietsnetwerk uitvoeren”, zegt Nathalie Verdult, manager van Routebureau Brabant. “Dankzij hun inspanningen genieten bezoekers en inwoners van de prachtige Brabantse fietsroutes. We blijven werken aan nog meer belevingsroutes. Zo is de Van Gogh fietsroute volledig vernieuwd en wordt in september een nieuwe Liberation Brabant fietsroute gelanceerd.”

Bekijk de samenvattende resultaten van de Kwaliteitsmonitor in deze overzichtstabel.

Nathalie Verdult, manager van Routebureau Brabant, met de 4,5 sterren beoordeling voor fietsregio Brabant. 

Over Routebureau Brabant
Routebureau Brabant is samen met haar partners verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle knooppuntroutes in Noord-Brabant in opdracht van provincie en gemeenten. Daarnaast ontwikkelt Routebureau Brabant nieuwe belevingsroutes en zorgt zij voor de marketing en promotie van Brabant als dé routeprovincie van Nederland. Routebureau Brabant (www.routesinbrabant.nl) is onderdeel van VisitBrabant, de marketingorganisatie van destinatie Noord-Brabant.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie: 
Voor vragen over dit persbericht of hoge-resolutiebeeldmateriaal van het fietsknooppuntennetwerk of fietsen in Brabant, neem contact op met Routebureau Brabant via info@routesinbrabant.nl of 0800-405 00 50 (tijdens kantooruren).