6 design tips voor dit najaar in Noord-Brabant

Met Dutch Design hoofdstad Eindhoven, iconische musea, creatieve broedplaatsen voor ontwerpers en inspirerende events, is Noord-Brabant dé designprovincie van Nederland.

3 toonaangevende Noord-Brabantse kunst- en designevents

Breda Photo, International Photo Festival in Breda

Elke twee jaar wordt Breda omgetoverd tot een grote foto-expositie tijdens Breda Photo. Op unieke locaties staan er levensgrote werken van nationale en internationale fotografen, van gevestigde waarden tot aanstormend talent. In 2018 draait alles rond het thema To Infinity and Beyond, over de impact van de voortrazende wetenschap. Brengt die alleen vooruitgang of opent ze ook de doos van Pandora vol nare verrassingen? 

Je kunt nog tot 21 oktober 2018 genieten van dit evenement in de stad die verkozen is tot Beste Binnenstad! www.bredaphoto.nl

Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven

Eindhoven is de onbetwiste hoofdstad van Dutch design. De lichtstad is niet alleen de thuishaven van de Design Academy maar ook van de Dutch Design Week (DDW), het grootste designevenement van Noord-Europa met honderdduizenden bezoekers. Tijdens Dutch Design Week presenteren ruim 2600 ontwerpers nieuw werk en uitdagende concepten. Bovendien zijn er ook tal van tentoonstellingen, lezingen en andere festiviteiten op meer dan honderd verschillende locaties.

Ook het thema Food neemt weer een prominente plaats in tijdens dit design event. Noord-Brabant draagt niet voor niets de titel European Region of Gastronomy. Zo slaan bijvoorbeeld de ontwerpers van Sectie C en Food kunstenaar Jasper Udink ten Cate van Creative Chef de handen ineen voor een smakelijke samenwerking. Tijdens DDW2018 zijn er dagelijks lunches en diners in de ateliers, werkplaatsen en ruimtes van ontwerpers. Udink zorgt voor een onvergetelijke food experience met bijzondere smaken en verhalen, de designers van Sectie C presenteren hún verhalen, proeven en samples. En er is meer. Bijvoorbeeld een pop-up escapebar; Escabar. Dit jaar worden alle zintuigen opnieuw geprikkeld met een diner waar niets is wat het lijkt. Dat is de basis van ‘Coded dinner’, ontwikkelt door creatief organisator Anne Veenstra. Je speelt dit spel met 8 of meer collega’s of vrienden en kraakt de code. Samenwerking is key om naar de volgende gang te gaan.

Kijk voor de volledige (food)programmering op www.ddw.nl. Van 20 t/m 28 oktober 2018.

Lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

Naast design staat Eindhoven ook bekend vanwege de lichtindustrie van Philips. Het GLOW-lichtkunstfestival is dan ook een ode aan de lichtstad. Meer dan 30 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland verrassen met de mooiste lichtkunstprojecten die met elkaar zijn verbonden door een gratis wandelroute van ongeveer 5 km door het stadscentrum. Het thema van 2018, Shadows & Light, komt tot leven in innovatieve, duurzame projecten en werk van jong talent.fv

Van 10 t/m 17 november 2018. www.gloweindhoven.nl

 • Fotocredits: BredaPhoto

 • Fotocredits: Sjoerd Eijckmans

 • Fotocredits: Claus Langer

3 tips voor 365 dagen per jaar kunst en design in Noord-Brabant

Van Gogh Village Nuenen en designfietspad

Niet alleen tijdens de art en design events, maar hete hele jaar door valt er heel wat te beleven in Noord-Brabant. Zo treed je in Nuenen letterlijk in de voetsporen van Van Gogh. Vanuit het Vincentre fiets of wandel je langs 23 locaties die herinneren aan de meester-schilder waaronder het prachtige Van Gogh kerkje en de Watermolen van Opwetten. In Nuenen voert de route langs de Collse Watermolen die ook staat afgebeeld op een Van Gogh die te vinden is in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Laat je verwonderen door het Van Gogh-Roosengaarde fietspad richting Eindhoven waar duizenden fonkelende steentjes in het donker oplichten. Het pad is geïnspireerd op Van Goghs The Starry Night en ontworpen door de Nederlandse designer/kunstenaar Daan Roosegaarde.

Kijk voor meer informatie op: www.vangoghvillagenuenen.nl

Keramiekwerkplaats Sundaymorning@EKWC in Oisterwijk

Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk zet de kunst en het ambacht van keramiek in de kijker. Het is een internationale werkplaats voor kunstenaars, ontwerpers en architecten. Alleen al de unieke locatie is een bezoekje waard. Voor een bezoek inclusief rondleiding langs bijzondere objecten, dien je op voorhand een afspraak te maken. Regelmatig zijn ook de studio’s open waarbij je letterlijk meekijkt over de schouders van de designers. Combineer een bezoek aan EKWC met een lekkere kop koffie bij Rozema & van Schijndel, de koffiebranders in hetzelfde pand. Of loop langs bij meesterbakker Bij Robért in de aangrenzende Leerfabriek voor ambachtelijk brood en een blik in de bakkerskeuken.

Kijk ook eens op: www.sundaymorning.ekwc.nl

DesignMuseum Den Bosch en TextielMuseum in Tilburg

Bij een designprovincie horen iconische musea zoals het DesignMuseum Den Bosch in ’s-Hertogenbosch (voorheen Stedelijk Museum). Aanrader voor dit najaar is de designtentoonstelling Food is Fictie die een nieuwe blik werpt op voeding en de verleidingskunsten van eten, te zien tot en met 28 oktober 2018. Een andere tip is het TextielMuseum Tilburg met inspirerende tentoonstellingen over design, kunst en erfgoed. In het TextielLab loop je er tussen de ontwerpers en kun je binnenkijken in de ‘ontwerpkeuken’.

 Meer over deze musea en andere design hotspots: www.visitbrabant.com/nl/wat-te-doen/design

 • Fotocredits: VisitBrabant 

  Van Gogh roosegaarde fietspad
 • Fotocredits: Sundaymorning@ekwc

 • Fotocredits: VisitBrabant

  Tilburg TextielMuseum
 • Fotocredits: Joep Jacobs

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
Voor meer informatie over dit bericht en beeldmateriaal kun je contact opnemen met Tamara Ernst.
tamaraernst@visitbrabant.com 
06 – 24 36 09 29

 

Over VisitBrabant
VisitBrabant is de destinatie marketingorganisatie van Noord-Brabant. Samen met de vrijetijdssector, overheden en koepelorganisatie zet VisitBrabant de provincie Brabant stevig op de kaart als meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen, die hier ook langer verblijven en meer besteden. VisitBrabant wordt gefaciliteerd door de Provincie Noord-Brabant om de vrijetijdseconomie een impuls te geven.