5 redenen waarom Noord-Brabant in 2019 - op je bucketlist moét staan

Verrast worden door een 40 kamers tellende walkthrough art experience met rooftopbar. Toekomstig design afwisselen met Van Goghs meesterwerken en schatten uit het Rijksmuseum. Het gastvrije Noord-Brabant zet in 2019 toon met ervaringen die op ieders bucketlist thuishoren. 

Hare Majesteit Koningin Máxima's japon zien in Bergen op Zoom

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is het oudste stadspaleis van Nederland en een van de fraaiste in zijn soort in Europa. Niet voor niets liet het Rijksmuseum juist z’n oog vallen op deze Brabantse locatie voor de rondreizende tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks', met meesterwerken van landschapsschilders zoals Jacob van Ruysdael en Paul Gabriël. Showstopper is de onovertroffen japon van Hare Majesteit Koningin Máxima die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2009, ontworpen door de Brabantse ontwerper Jan Taminiau. Deze Rubia-japon is geverfd met de wortel van meekrap, een plantje dat in de omgeving van Bergen op Zoom groeit en hoort bij het element ‘aarde’ - het thema van de rondreizende tentoonstelling. De expositie is een uitgelezen kans om meer van de historische stad te zien en te wandelen in de natuurrijke omgeving van de Brabantse Wal. Bijzonder hoogtepunt is Fort de Roovere met de ‘onzichtbare’ Mozesbrug en de Pompejus uitkijktoren, een architectonisch icoon.

‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ is te zien vanaf 17 februari tot en met 9 juni 2019.

Dwalen door uniek designdoolhof Doloris in Tilburg

Het zoemt en bruist in Tilburg, de creatieve stad die op alle fronten verrast en steeds nieuwe ervaringen voorschotelt. Designdoolhof Doloris doet daar vanaf 1 mei 2019 een kunstzinnig schepje bovenop. Hartje centrum verrijst een surrealistisch universum met 40 kamers om doorheen te dwalen. Een walkthrough art experience met als letterlijk hoogtepunt een rooftopbar inclusief weids stadszicht. Deze spectaculaire ‘sprong in het onbekende’ past in het rijtje originele Tilburgse bezienswaardigheden.  Neem de urban Spoorzone, een industriële locatie met foodtrucks, craft-bierbrouwerijen en bio-koffiecafés. Of het Textielmuseum met creatief textiellab en de Abdij van Koningshoeven. Dit trappistenklooster ligt aan de mooie fietsbelevingsroute ‘Proef de vijf trappisten’ die start in Tilburg.

Doloris is te beleven vanaf 1 mei 2019.

Nieuwe blik op Vincent van Gogh in ‘s-Hertogenbosch

Zundert was Vincent van Goghs geboorteplaats, in Tilburg leerde de Meesterschilder tekenen en bij Eindhoven ligt het fonkelende Van Gogh-Roosegaarde fietspad geïnspireerd op de ‘Starry Night’. Noord-Brabant is onbetwist Vincent’s Homeland. Prachtige toevoeging is de tentoonstelling Van Gogh’s Inner Circle dit najaar in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Een duik in zijn sociale leven, familie en vriendschappen met mede-kunstenaars geeft een nieuwe kijk op het leven en karakter van de kunstenaar. In de directe omgeving van ’s-Hertogenbosch geven de Van Gogh Heritage Centres in Nuenen, Etten-Leur en Zundert een nog persoonlijkere inkijk in Vincents leven. Extra leuk: de maar liefst 39 Van Gogh monumenten in Noord-Brabant zijn actief te ontdekken op de fiets waarvoor het 350 km grote Van Gogh fietsroutenetwerk de weg plaveit. 

Van Gogh’s Inner Circle is te zien vanaf 21 september 2019 tot en met 12 januari 2020.

 • Markiezenhof | Fotocredits: VisitBrabant

  Markiezenhof Bergen op Zoom
 • Fotocredits: Doloris Tilburg

  Doloris Tilburg
 • Het Noordbrabants Museum

  Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch

Inspiratie opdoen tijdens Dutch Design Week in Eindhoven

Eindhoven is de onbetwiste Dutch design capital. De lichtstad is het thuis van de Design Academy en Dutch Design Week (DDW). Dit grootste designevenement van Noord-Europa met honderdduizenden bezoekers presenteert nieuw werk en uitdagende concepten van ruim 2600 designers. Verspreid over zo’n honderd locaties zijn er ook tentoonstellingen, lezingen en actuele festiviteiten. Bij een prikkelend bezoek aan Eindhoven hoort een designwaardig slaapadres: Hotel The Match. Deze accommodatie opent januari 2019 de deuren in de authentieke wijk de Bergen.

Dutch Design Week is er van 19 tot en met 27 oktober 2019.

Leren over WOII-dilemma’s en die ook beleven met Brabant Remembers

Verhalen zijn er om verteld te worden. Ook die over de Tweede Wereldoorlog. Brabant Remembers verbindt 75 persoonlijke en levensveranderende verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Zuid-Nederland. Die verhalen worden actueel door de dilemma’s van toen te vertalen naar het nu en zichtbaar te maken in het Brabantse landschap. Dit culturele en innovatieve programma start met het Dilemma Doolhof bij Bergen op Zoom dat komt te liggen tussen twee erevelden en wordt geopend op D-day, 6 juni 2019. Bijzonder onderdeel van Brabant Remembers is de living history-app waarin 30 acteurs tien WOII-verhalen tot leven brengen, gelinkt aan plaatsen uit de oorlog. Als gebruiker van de app word je letterlijk voor keuzes geplaatst.

Brabant Remembers is er 365 dagen per jaar. 

 • Eindhoven | Fotocredits: VisitBrabant

  Eindhoven BLOB
 • Van Gogh Roosegaarde Fietspad

  Van Gogh roosegaarde fietspad
 • Fotocredits: Marc Bolsius

  Brabant Remembers | Marc Bolsius

____________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:
Wil je graag meer informatie of plan je graag een bezoek aan Brabant in 2019, neem dan gerust contact met mij op om mogelijke samenwerking te bespreken.
tamaraernst@visitbrabant.com 
06 – 24 36 09 29

Over VisitBrabant
VisitBrabant is de destinatie marketingorganisatie van Noord-Brabant. Samen met de vrijetijdssector, overheden en koepelorganisatiess zet VisitBrabant de provincie Brabant stevig op de kaart als meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen, die hier ook langer verblijven en meer besteden. VisitBrabant wordt gefaciliteerd door de Provincie Noord-Brabant om de vrijetijdseconomie een impuls te geven.