VVD-Kamerlid Thierry Aartsen neemt Toerisme Hartenkreet in ontvangst

Breda, 18 december 2023 – VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen krijgt maandag 18 december in Breda de Toerisme Hartenkreet overhandigd op de Breda University of Applied Sciences (BUas). Hierin roept Destinatie Nederland, de netwerk- en brancheorganisatie van destinatie- en citymarketingorganisaties, de politiek op toerisme op te nemen in het toekomstige regeerakkoord.

Aartsen krijgt de Hartenkreet maandagochtend, samen met een ontbijtmand, uit handen van Herre Dijkema, voorzitter van Destinatie Nederland. Hierbij zijn ook Heleen Huisjes, directeur Visit Brabant, en Hildegard Assies, directeur Citymarketing Breda, aanwezig. Evenals een delegatie vanuit BUas,  dat diverse opleidingen op het vlak van toerisme aanbiedt. De aanwezigen gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en de kansen waarmee de gastvrijheidssector momenteel wordt geconfronteerd.

Naast opname van toerisme in het regeerakkoord vraagt Destinatie Nederland de politieke partijen ook expliciet een woordvoerder toerisme aan te wijzen. De komende weken krijgen dan ook meer Kamerleden de Toerisme Hartenkreet en de ontbijtmand overhandigd. ‘’Een vitale toeristische sector draagt in Nederland bij aan welvaart en welzijn’’ aldus Herre Dijkema. ‘’Het is belangrijk dat politiek Den Haag pal gaat staan voor het toerisme in Nederland.’’ Het toerisme speelt een cruciale rol in de economie en maatschappij. In 2022 besteedden binnen- en buitenlandse bezoekers bijna 96 miljard euro in Nederland. De sector biedt bovendien veel werkgelegenheid: zo’n 790.000 banen voor alle soorten opgeleiden.

Toeristische sector onder druk

Tegelijkertijd staat de toeristische sector onder druk. Ondernemers hebben het tijdens de coronacrisis flink te verduren gehad en kampen hierdoor met belastingschulden. Ook de hoge energieprijzen en krapte op de arbeidsmarkt hebben een grote impact. Evenals het gebrek aan fysieke ruimte voor toerisme en recreatie.

Dijkema: ‘’Ondanks dit alles is de toeristische sector van ons land onmiskenbaar trots, weerbaar en veerkrachtig. De ambities zijn groot, om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het verder bouwen aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving, met interessant recreatief aanbod in alle delen van ons land. En om te werken aan verduurzaming en de spreiding van bezoekers. Dit kunnen we echter niet alleen. Den Haag moet toerisme de politieke aandacht en middelen geven die zo’n omvangrijke sector verdient, bijvoorbeeld in haar economisch beleid.’’

Over Destinatie Nederland

Destinatie Nederland is de netwerk- en brancheorganisatie van 60 destinatie- en citymarketingorganisaties in Nederland. Samen werken zij aan een duurzame bezoekerseconomie. Kijk voor meer informatie op www.destinatienederland.nl.