VisitBrabant ziet volop kansen op Duitse markt

De samenvatting van Het Trendrapport van toerisme, recreatie en vrijetijd 2018 dat PleisureWorldNRIT vandaag publiceerde, laat zien dat het inkomend toerisme onverminderd groeit met het grootste aantal bezoekers uit Duitsland. De meest recente cijfers laten zien dat ook het aantal Duitse gasten dat in de eerste zeven maanden van 2018 naar Brabant kwam, is toegenomen met maar liefst 14% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Landelijk ligt die stijging op 11%. Met 220.000 Duitse vakantiegasten in Brabant in 2017 en de blijvend stijgende lijn in het aantal Duitse gasten, ziet VisitBrabant ook volop kansen op de Duitse markt.

In 2017 telde Nederland maar liefst 5,2 miljoen Duitse vakantiegasten, goed voor 18 miljoen overnachtingen. Ook de komende jaren zal die Duitse markt sterk groeien. Met maar liefst 18 miljoen inwoners alleen al in Noordrijn-Westfalen, biedt deze deelstaat volop shortstay potentie. Duitse gasten zijn bovendien niet alleen veelal herhaalbezoekers (90%), ze hebben ook een twee tot drie keer hoger bestedingspatroon dan binnenlandse gasten tijdens een kort verblijf in Nederland. Maar liefst 68% bezocht Nederland binnen drie jaar nog een keer en zij gaven gemiddeld 295 euro uit tijdens een shortstay. De Nederlander die een weekendje weg gaat in eigen land besteedt gemiddeld zo’n 139 euro.

Duurzaam kwaliteitsaanbod, gastronomie en gastvrijheid
Duitsers gaan gemiddeld 3 tot 5 keer per jaar op shortbreak naar België en Nederland. Daarbij kiezen zij voor kwaliteit en voor shortstays waarin zij cultuur met natuur, binnenstad en ontspanning goed kunnen combineren. De strategie van VisitBrabant - inzet van Brabantse iconen en thema’s als Van Gogh en Design – is succesvol. Ook fietsen is onverminderd populair bij Duitsers, zeker met de opkomst van e-bikes. Het goed onderhouden fietsknooppuntennetwerk in Brabant spreekt de Duitse gast aan. Fietsbelevingsroutes zoals het Van Gogh fietspad worden daarom continu (door)ontwikkeld door Routebureau Brabant. Goed eten staat eveneens bovenaan het verlanglijstje van een Duitse gast tijdens een weekendje weg. Met een goede service als vereiste. Gastronomie en de typische Brabantse gastvrijheid zijn dan ook na Brabant Celebrates Food prominente thema’s die jaarrond worden uitvergroot door VisitBrabant, onder meer met de campagne Brabant is Open.

Verhalen en reviews
Duitsers laten zich vooral inspireren door verhalen van vrienden, bloggers en andere influencers en door reviews. In 2019 breidt VisitBrabant haar influencer- en persstrategie daarom opnieuw uit en brengt nog meer focus aan op de Duitse markt waarbij persoonlijke verhalen en ontmoetingen centraal staan. De Businessdesk van VisitBrabant zet zich ook in 2019 actief in om ondernemers in de Brabantse vrijetijdssector te ondersteunen bij hun internationale gastvrijheid, meertaligheid en online reviewmanagement. Naast de Duitse markt blijven ook de Belgische en Nederlandse markt belangrijk in de marketing-inspanningen van VisitBrabant. België was na Duitsland en UK het land met de meest toeristische bezoeken aan Nederland (2.2 miljoen). Van de toeristen die in eigen land op vakantie gingen, bezochten in 2017 ook maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders onze provincie.

Gezamenlijk optrekken
Om Brabant blijvend (inter)nationaal als aantrekkelijke shortstay bestemming op de kaart te zetten blijft een gezamenlijke en integrale lange termijn aanpak belangrijk. Evenals investeren in duurzame ontwikkeling van kwaliteitsaanbod en het bereiken van de juiste doelgroep. Met de oprichting van VisitBrabant als netwerkorganisatie trekken provincie, gemeentes, culturele sector, horecaondernemers, bedrijfsleven en regionale en lokale toeristische marketingorganisatie daarom samen op. De komende periode wordt in samenwerking met onze partners verder invulling gegeven aan de plannen.