VisitBrabant en Van Gogh Brabant ‘good practice’ op IMTM Tourism Conference Tel Aviv

Op uitnodiging van Israël Ministry of Tourism waren Heleen Huisjes (directeur VisitBrabant) en Frank van den Eijnden (directeur Van Gogh Brabant) afgelopen week te gast op IMTM Tourist Information Conceference in Tel Aviv.

Centrale vraag was: Wat kan Israël van Nederland leren met betrekking tot de ontwikkeling van de Negev regio als toeristische bestemming buiten het centrum van het land?

Brabant in de spotlight
Brabant werkt sinds vijf jaar aan het versterken van het regionale vestigingsklimaat met behulp van een kwalitatieve groei van het internationaal toerisme. Door een sterke keuze voor kansrijke marktsegmenten en een focus op design, family-fun en Van Gogh is de regio er in geslaagd om Brabant internationaal in de spotlight te zetten.

Productontwikkeling en culturele versterking
Na een presentatie van Heleen Huisjes over deze aanpak ging Frank van den Eijnden in op de rol van productontwikkeling en de culturele versterking van het aanbod van Van Gogh als voorbeeld voor andere regionale ontwikkelingsplannen.

Brede samenwerking
Het voorbeeld van Brabant wordt niet gezien als dé oplossing voor problemen als ‘overtoerisme’ in Amsterdam. Uitgaan van je eigen kracht en investeren in de ontwikkeling van onderscheidend aanbod kunnen de kernwaarden van een regio versterken. En daarbij durven te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat was het devies vanuit Brabant. Cruciaal bij het versterken van een regio is een brede samenwerking tussen lokale en regionale overheden, ondernemers en culturele organisaties. Juist hiermee hebben VisitBrabant en Van Gogh Brabant goede ervaringen opgedaan. Ervaringen die zij graag met anderen delen.

Het discussiepanel tijdens de conferentie in Israël bestond uit:

  • Amir Halevi, directeur-generaal, Israëlisch ministerie van Toerisme
  • Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant
  • Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant
  • Shahar Shilo, Directeur Negev Highlands Tourism, marketingspecialist.
  • Host: Michal Manor, journalist en blogger