Vijf sterren en dubbele cijfers voor Van Gogh Village Museum

Nuenen - 9 augustus 2023 - De eerste drie maanden na opening van het vernieuwde Van Gogh Village Museum in Nuenen zijn succesvol verlopen. Met gemiddeld 4.500 bezoekers per maand scoort het museum ruim boven prognose. Behalve het grotere aantal bezoekers blijkt ook de waardering voor het nieuwe museum groot te zijn. Uit lopende onderzoeken komt naar voren dat bezoekers het museum beoordelen met een 9+. Op Google ontvangt het museum van bezoekers zelfs vijf sterren.

Bij het waarderingsonderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd geeft tweederde van de bezoekers aan dat Van Gogh Village Nuenen erin slaagt het verhaal achter de meester te laten zien, waardoor men met vernieuwde interesse naar zijn werken gaat kijken. Vincents Lichtlab, dat in het museum een speciaal onderdeel is, lijkt daarmee in haar opzet geslaagd te zijn.

Met het plan om het museum te vernieuwen en te vergroten is er rekening gehouden met de groeiende belangstelling voor het leven van Van Gogh in binnen- en buitenland. Gezien de huidige bezoekcijfers blijkt het museum een gouden greep te hebben gedaan. Met het dit bezoekaantal scoort het museum twee keer hoger dan in dezelfde periode in 2022. Directeur Simone van der Heiden zag in de eerste weken vooral veel bewoners uit de directe omgeving op bezoek komen. “De laatste weken zijn het vooral vakantiegangers die het nieuwe museum weten te vinden. En die komen zowel uit de regio als uit het buitenland”, aldus Simone van der Heiden.

Ruim 90% van de museumbezoekers gaan na hun bezoek het dorp in om de Van Gogh Monumenten te bekijken, de wandelroute te lopen of het centrum te bezoeken. Van der Heiden is hier blij mee omdat daar de horeca en middenstand direct van profiteert.


Foto: het aardappeletershuisje in het museum, credits: Willeke Machiels.

Aardappeletershuisje
Uit het waarderingsonderzoek dat medio september wordt afgerond blijkt vooral dat het publiek erg enthousiast is over de nieuwe film Becoming Vincent en de reconstructie van het aardappeleters-huisje. Ruim een derde van de bezoekers geeft aan het aardappeletershuisje in het museum interessant te vinden omdat men er zelf in plaats kan nemen. Deze reconstructie is dankzij de samenwerking met het Van Gogh Museum Amsterdam en ASML in het museum geplaatst. Eerder was het huisje onderdeel van een tentoonstelling over Vincents Brabantse jaren in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

Meer informatie:
Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Sites Foundation: 06-53630536
Simone van der Heiden, directeur Van Gogh Village Museum: 06-15865857