Vier fietsroutes langs de culinaire hotspots van Noord-Brabant

De culinaire troeven van de provincie Noord-Brabant staan hoog in het vaandel. Denk aan sterrenrestaurants, maar ook aan charmante familieboerderijen. Denk aan hippe foodmarkets, maar ook aan duurzame ondernemers. Er is zo veel te ontdekken voor de fijnproevers onder ons, dat VisitBrabant een aantal inspirerende foodroutes heeft uitgestippeld. Al fietsend word je langs de lekkerste, duurzaamste én meest trendy foodspots geleid binnen de meest gastvrije provincie van Nederland. Wij voorzien alvast een menu met vier toproutes!

✔️ Van kade tot keuken in Noordoost-Brabant (40 km)
✔️ Grenzeloos genieten in de Brabantse Kempen (34 km)
✔️ A taste of Van Gogh in West-Brabant (70 km)
✔️ Van exotische zwammen tot bijenvolkeren in het hart van Brabant (50 km)

Van kade tot keuken in Noordoost-Brabant (40 km)
Trap jezelf door de groene akkers, historische dorpen en gonzende bedrijvigheid van Meierijstad en omgeving, op steenworp afstand van Eindhoven. De verleiding om vaak af te stappen zal groot zijn. Bijvoorbeeld bij het passeren van CHV Noordkade. Een honderd jaar oude veevoederfabriek die is omgetoverd tot een ware food- en cultuurhotspot. Je smaakpapillen worden hier geprikkeld tussen de oude graansilo’s, onder lampen gemaakt van graantrechters. Sla zeker ook even af bij De Glazen Boerderij in Schijndel. Inderdaad: een unieke boerderij uit glas met Le Verre als ultieme must visit voor een hapje of een drankje. Mag het ietsje meer zijn? Laat je dan verwennen bij sterrenrestaurant Wollerich, één van de meest gerenommeerde restaurants van Noord-Brabant. Bekijk de route hier.

Grenzeloos genieten in de Brabantse Kempen (34 km)
Deze fietsroute is gelegen tegen de Belgische grens en start bij Landgoed Wellenseind in Lage Mierde. Je dwaalt er langs een mix van uitgestrekte landerijen, schaduwrijke bossen en groene velden. De gotische architectuur is de perfecte topping voor de culinaire verwennerij die de route je biedt. Verwen jezelf met ambachtelijk ijs van IJsboerderij Fabor of proef het werk van een van de beste kaasexperts van Nederland: Crijns. Nooit genoeg kaas uiteraard, want op de route ligt ook Kaasboerderij De Ruurhoeve in Hoogeloon, waar je een workshop kaasmaken kan volgen. Voor de echte Kempen op je bord, moet je bij restaurant De Hofkaemer in Bergeijk zijn. Daar toveren ze de mooiste gerechten op je bord, met uitsluitend Kempische producten van 50 streekproducenten, gelegen in een straal van 50 kilometer rond het restaurant. Voor meer water in de mond: kijk hier!

A taste of Van Gogh in West-Brabant (70 km)
West-Brabant staat bekend als de regio met de drie A’s: superieure A-nsjovis, ziltige A-sperges en blozende A-ardbeien. En daarnaast heeft de regio nog een trots: meesterschilder Vincent van Gogh. In Brabant werd Vincent geboren, groeide hij op en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De Aardappeleters. Zo ontstond een fietsroute door het landschap dat de meesterschilder inspireerde én langs de foodhotspots van West-Brabant. Combineer een bezoek aan het Vincent van GoghHuis in Zundert, de plek waar Van Gogh geboren werd en de Van Gogh Kerk in Etten-Leur, met een bezoek aan de wijn- en aspergeboerderij van de familie Santspuy. Óf geniet van een bolletje ijs van de ijsboerderij van de familie Pijs. Aardbeitjes kunnen zelf geplukt worden op de aardbeienkwekerij en Trappist proef je in Zundert, één van de twaalf brouwende trappistenkloosters wereldwijd. Laat je hier inspireren.

Van exotische zwammen tot bijenvolkeren in het hart van Brabant (50 km)
Of moeten we zeggen: het hart van duurzaam Brabant? Deze route staat namelijk in het teken van duurzame voeding. Je ontmoet lokale ondernemers, die elk bijdragen aan een gezondere wereld. Zo is er TerraVie, een van de weinige bedrijven die geheel biologisch aardbeien, kersen en rode bessen teelt. Een bezoekje aan de gezellige buurtwinkel van Theo mag niet ontbreken, je kan er zelfs een kijkje nemen in het museum met grootmoeders spullen. Rijd ook zeker langs Voedselbos Waspik, waar je letterlijk de rust proeft. Vergeet daarnaast imker Ingrid niet, die je maar al te graag voorstelt aan haar bijenvolk óf ga exotische zwammen proeven bij kwekerij De Zwammenberg. Ontdek de volledige route hier.

Deze vier smakelijke fietsroutes behoren tot de in totaal vijftien nieuwe foodroutes waarmee je al fietsend én wandelend de smaken van Brabant ontdekt. Je vindt alle routes op visitbrabant.com/foodroutes.