The making of: belevingsroutes in De Maasheggen

VisitBrabant Routebureau werkt momenteel aan twee Brabantse Belevingsroutes in De Maasheggen in het Land van Cuijk. Afgelopen week vonden de fotoshoots van beide routes plaats. Het gebied, erkend UNESCO biosfeergebied, herbergt een rijkdom aan flora en fauna waarover prachtige verhalen te vertellen zijn. 

Een Brabantse Belevingsroute is opgebouwd rond een intrigerend verhaal, geworteld in de regio. Bij de ontwikkeling besteden we veel aandacht aan storytelling, waarbij we samenwerken met Breda University of Applied Sciences (BUas) en het programmateam Maasheggen UNESCO. De routes worden extra sfeervol gefotografeerd en gefilmd, met inzet van bijvoorbeeld een rookmachine en gadgets. De foto’s en filmteasers zijn bewezen middelen om een breed (internationaal) publiek én pers enthousiast te maken voor de routes.

  • Making of de Brabantse Belevingsroute in De Maasheggen.

Op zoek naar de uil en vos
In De Maasheggen is gekozen voor twee fietsroutes die elk een eigen verhaal vertellen. Daisy van Ooijen, projectleider bij VisitBrabant Routebureau, licht een tipje van de sluier op: “De noordelijke lus wordt een prachtige fietsroute om met kinderen te beleven. Je fietst dwars door het unieke Maasheggengebied, een lieflijk gebied met heggen, weides, knotwilgen en poelen. Hier leven talloze diersoorten en daarover vertellen we een fabel. Ga op zoek naar de uil en de vos, dompel je onder in het gebied en kom zo meer te weten over het oudste cultuurlandschap van Nederland.”

Duivelsklok van Sambeek
De zuidelijke route wordt onderdeel van de ‘Brabantse Sagen en Legenden’-routecollectie. Met een hoofdrol voor de sage van ‘Het Duvelsklökske’, waaraan op het kerkplein van het dorp Sambeek een vijf meter hoog kunstwerk is gewijd. Volgens de plaatselijke legende probeerde de duivel een ongewijde kerkklok te stelen. Daisy: “Om tot het definitieve verhaal te komen, organiseren we een creatieve workshop met stakeholders en lokale ondernemers, onder leiding van storytellers van BUas.”

  • Making of: Brabantse Belevingsroute in De Maasheggen.
  • Kunstwerk in Sambeek, verwijzend naar de sage van de Duivelsklok.