4 x routekansen voor streken en gemeenten

Weet jij welke recreatieve fiets-, wandel-, ruiter-, vaar- en mtb-routes er zoal liggen in jouw gemeente of streek? Benutten jullie alle routekansen? De Brabantse Wal wilde inzicht en liet VisitBrabant Routebureau een RouteScan uitvoeren. In overleg met de Brabantse Wal delen we enkele interessante bevindingen. Doe er je voordeel mee!Het RouteScan-rapport is uitgereikt aan de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en aan VVV Brabantse Wal.

Belangrijkste routekansen

Hieronder beschrijven we een aantal kansen uit het RouteScan-rapport voor wandelen, fietsen, ruiteren, varen en mountainbiken.  

Belangrijkste routekansen

Wandelroute top-10

Zijn er in jouw gemeente erg veel wandelroutes met eigen bewegwijzering, zoals op de Brabantse Wal? Het advies van VisitBrabant Routebureau:

  • selecteer de tien beste wandelroutes;
  • synchroniseer deze met het knooppuntennetwerk;
  • promoot deze wandelroutes meertalig;
  • zorg voor goed kaartmateriaal.

Zo voorkom je een wirwar aan bewegwijzering én zet je het beste van jouw streek of regio in de etalage.

Belevingsroutes via fietsknooppunten

In 2017 is in Brabant het fietsknooppuntennetwerk op orde gebracht. De basis is dus goed, ook op de Brabantse Wal. Nu is het zaak om de mogelijkheden van het fietsnetwerk te benutten.

Op de Brabantse Wal gebeurt dat al. Zo hebben zij een 'Rondje langs Brabantse Wal Asperges' met goed kaartmateriaal. Dergelijke themaroutes zijn kansrijk:

  • Je laat zien wat jouw streek of regio bijzonder maakt.
  • Je verleidt toeristen om naar jouw gemeente of streek te komen.
  • Je inspireert inwoners om in beweging te komen.
  • Je stimuleert ondernemerschap en samenwerking.

Lees onze tips voor het maken van een belevingsroute.

Hippisch toerisme

Ligt in jouw gemeente of streek al een ruiterroutenetwerk? Wij adviseren om daarin te investeren. De doelgroep ruiters groeit en heeft een hoog bestedingspatroon. Vooral de Belgische ruiter is bereid om te reizen voor mooie meerdaagse tochten. In Brabant wordt dan ook gewerkt aan de aanleg van een provinciebreed ruiterknoopppuntennetwerk.

Op de Brabantse Wal ligt nu nog geen ruiteroutenetwerk. Als de Brabantse Wal kan aansluiten op het Brabantse en Belgische ruiternetwerk, zal dat het hippisch toerisme zeker bevorderen.

Kansen voor mountainbiken

"If you've got it, flaunt it!" ("Laat zien wat je hebt"). Deze mooie Britse uitspraak gaat zeker op voor routes. 

Op de Brabantse Wal liggen geweldige mountainbikeroutes en nieuwe routes zijn in aanleg. Dit is een unieke situatie in West-Brabant. Nergens is de dichtheid van MTB-routes zo groot als op de Brabantse Wal. Wij adviseren om daar volop de aandacht op te vestigen met marketing en promotie.

Ook voor jouw gemeente of streek geldt: laat zien wat je bijzonder maakt. Routes zijn daar bij uitstek geschikt voor.