Nieuwe Brabantse belevingsroutes op komst

VisitBrabant Routebureau ontwikkelt in 2021 een hele reeks nieuwe Brabantse Belevingsroutes. Dat doen we samen met partners, gemeenten en streken, al dan niet in samenwerking met hun marketingpartners. Het gaat om fiets- en wandelroutes met een bijzonder verhaal, opgeschreven volgens storytelling-principes en meertalig gepresenteerd op routesinbrabant.nl. Graag lichten we alvast een tipje van de sluier op. 

Brabantse Foodroutes - Op ontdekkingstocht langs de eetcultuur in Brabant

We nodigen inwoners en bezoekers vanaf voorjaar 2021 uit om op culinaire ontdekkingstocht door Brabant te gaan, via maar liefst vijftien nieuwe foodroutes.

De fiets- en wandelroutes zijn uitgestippeld in de hele provincie. Ze voeren langs tientallen Brabantse ondernemers en vertellen bijzondere verhalen over de Brabantse eetcultuur. Dit zijn de thema's per regio:

  • Brabantse Zaligheden - Brabantse Kempen 
  • Bourgondische cultuur en foodinnovatie - Noordoost-Brabant
  • Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant - West-Brabant
  • Hart van Brabant - De Langstraat in regio Hart van Brabant


De Tramkade in 's-Hertogenbosch.

De foodroutes zijn het resultaat van een mooie samenwerking tussen VisitBrabant Routebureau, Meierijstad, LandStad Baronie, VVV Brabantse Wal, RBT De Langstraat en De Brabantse Kempen. De routes zijn ontwikkeld in opdracht van FoodUp Brabant, onderdeel van provincie Noord-Brabant. Samen werken we eraan om duurzame en innovatieve initiatieven in de Brabantse agrifoodsector bekender te maken bij het publiek.

De promotie van de nieuwe foodroutes starten wij op zodra er perspectief is voor de Brabantse horeca om weer gasten te mogen ontvangen. Benieuwd? Op routesinbrabant.nl lees je de verhalen van de Brabantse eetcultuur en de ondernemers, ondersteund door sprankelende fotografie. (Op de bovenste foto: de Andreas Schotelroute in De Brabantse Kempen).

  Bekijk de foodroutes

Ons Kloosterpad - Ervaar het Brabantse kloosterleven zoals nooit tevoren

Wandelen is een mooie manier om het kloosterleven in Brabant te ontdekken. Dat kan binnenkort via Ons Kloosterpad, een schitterende wandelroute van 330 kilometer langs circa vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

Het wandelpad, één van de resultaten van het netwerk Brabants kloosterleven, wordt op 30 april 2021 geopend. Op 10 februari 2021 opent koning Willem-Alexander digitaal het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. Vanuit het klooster Sint Agatha in Cuijk vindt een live uitzending plaats, waarbij de koning virtueel aansluit. 

VisitBrabant Routebureau heeft ervoor gezorgd dat de wandelroute via het wandelnetwerk loopt, door hier en daar aanpassingen te doen aan de route en knooppunten. De wandelroute maakt gebruik van de bewegwijzering van de wandelknooppunten in Brabant. Ons Kloosterpad kan worden gelopen in vijftien etappes van klooster naar klooster.

Bij de wandelroute wordt een wandelboek uitgebracht, waarvoor VisitBrabant Routebureau de routekaarten heeft geleverd. Het wordt een prachtig naslagwerk met etappekaarten, gedichten, informatie en ruimte voor aantekeningen.

Rondwandelingen
Naast Ons Kloosterpad ontwikkelt VisitBrabant Routebureau kortere rondwandelingen rond diverse kloosters, om hiermee een breed toeristisch publiek aan te kunnen spreken. Deze wandelingen worden in de loop van 2021 gelanceerd. Bij elke wandeling brengen we een wandelkaart uit. Op de foto alvast een sneak preview van de eerste rondwandeling bij het Clarissen- en Franciscanenklooster in Megen, gemeente Oss. 

VisitBrabant Routebureau werkt samen met het projectteam van Ons Brabants Kloosterleven, een initiatief van provincie Noord-Brabant om Brabanders bewust te maken van de impact van het kloosterleven op de Brabantse maatschappij. Kijk voor meer informatie over dit project op brabantskloosterleven.nl.

Wandel langs eeuwenoude heggen in UNESCO biosfeergebied - Verhalende wandelroutes in De Maasheggen

Samen met regio Land van Cuijk ontwikkelen we diverse wandelroutes in De Maasheggen. Wandelen door dit natuurgebied is als een ontdekkingsreis door de tijd. Je kunt eindeloos struinen door het landschap met eeuwenoude heggen, weides, drinkpoelen en knotbomen. De Maasheggen verdienen een breder toeristisch publiek, dat we gaan verleiden met prachtige, verhalende wandelroutes.

Met Breda University of Applies Sciences (Buas) verkennen we de boeiende verhalen die over dit gebied te vertellen zijn. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zó zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Om die reden hebben De Maasheggen, als enige gebied in Nederland, de UNESCO biosfeerstatus toegekend gekregen.

 

Sagen en Legenden-route rondom de reuzenbank - Belevingsroute in Hilvarenbeek

Samen met Hilvarenbeek Infopunt ontwikkelen we een Brabantse Belevingsroute. Het traject zal deels over het prachtige landgoed Gorp en Roovert en deels over gebied van Brabants Landschap lopen.

Het verhaal speelt zich af rondom een nog te plaatsen reuzenbank nabij het Rooverts Ven en een in de oude stijl herstelde speelplek bij het stuifzandgebied de Roovertse Bergen.  

Deze route past binnen de reeks 'Brabantse Sagen en Legenden' routes, waartoe ook de Zwarte Kaat fietsroute in Bladel behoort. 

Treed letterlijk in Vincents voetsporen - Wandelroutes in Van Gogh Nationaal Park

Letterlijk in de voetsporen van Vincent van Gogh treden: die ervaring gaan we bieden met de ontwikkeling van Van Gogh wandelingen. De wandelingen worden uitgezet in natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het Van Gogh Nationaal Park in oprichting.

Het worden onderscheidende routes, met inzet van storytelling, audiovisuele promotie en meertaligheid, om een internationaal publiek te kunnen aanspreken.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een subsidie toegekend aan projecten - waaronder de wandelroutes - in Van Gogh Nationaal Park. Deze steun loopt vooruit op de gewenste toekenning van de titel Nationaal Park nieuwe stijl, die voorjaar 2021 voorzien is. 

In Van Gogh Nationaal Park werken overheden, natuur-, landbouw- en erfgoedorganisaties, bedrijfsleven en toerisme samen aan de ontwikkeling van het landschap van de toekomst, met groen tot in het hart van de dorpen en steden. Uitvoeringspartners zijn, naast VisitBrabant Routebureau, Natuurmonumenten, IVN, ZLTO, streeknetwerk het Groene Woud en Breda University of Applied Sciences (BUas).

 Meer lezen over Van Gogh Nationaal Park

Ontdek de geschiedenis van het Land van Ravenstein - Belevingsfietsroute in gemeente Oss en omstreken

VisitBrabant Routebureau werkt mee aan het project ‘Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein’, dat deze zomer van start gaat. In tien fietstochten maken inwoners en toeristen kennis met de geschiedenis van het Land van Ravenstein, die een schat aan religieus erfgoed opleverde. Het project, een initiatief van Stichting Vrijstaat Land van Ravenstein, gaat deze zomer van start.

De tochten gaan door alle steden en dorpen van de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Boekel, in het werkgebied van Waterschap Aa en Maas. Het Rijk draagt bij met een subsidie van € 25.000,= uit het Fonds voor Cultuurparticipatie.

VisitBrabant Routebureau realiseert, in samenwerking met gemeenten en Vrijstaat, de eerste van de tien belevingsroutes. Hoge kwaliteit en een unieke beleving staan hierin centraal. Met de gemeenten zijn afspraken gemaakt over de meerjarige promotie en het onderhoud van de belevingsfietsroute.

De Bende van de Witte Veer - Sagen en Legenden-route in De Langstraat

Met Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat gaan we dit jaar een Brabantse Belevingsroute ontwikkelen rondom de achttiende-eeuwse roversbende 'De Bende van de Witte Veer'.

Voor de verhaallijn werken we samen met de storytelling-experts van Breda University of Applied Sciences (BUas). De route wordt onderdeel van de 'Brabantse Sagen en Legenden' routes, waartoe ook de Zwarte Kaat fietsroute in Bladel behoort.


Bron: Abraham Casembroot, 1603-1658, Rijksmuseum, via Erfgoedbrabant.nl.

Binnenkort meer nieuws over:


Wandelen in het spoor van de geallieerden 

De LRE (Liberation Route Europe) Hiking Trail: wandel de route die de geallieerden volgden tijdens WOII. 

Fietsen langs waterlinies 

Nationale icoonroute de Linieroute: fietsen langs waterlinies in Nederland, waaronder het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie.