Koningin Máxima opent Van Gogh Village Museum in Nuenen

Nuenen, 16 mei 2023 - Vandaag heeft Koningin Máxima in Nuenen het nieuwe Van Gogh Village Museum geopend. Dat gebeurde in bijzijn van enkele honderden gasten. Van Gogh Village Museum belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Koningin Máxima bezocht ook Vincents Lichtlab waarin de werking van kleur en licht centraal staat. De vernieuwing en uitbreiding van het museum is gerealiseerd dankzij subsidies van onder meer de provincie Noord-Brabant en bijdragen van fondsen en certificaathouders.

De officiële opening van Van Gogh Village Museum werd vandaag verricht door Koningin Máxima en  voorzitter Lemkes van Van Gogh Village Nuenen in het bijzijn van Commissaris van de Koning Adema van Noord-Brabant en Burgemeester Houben van Nuenen. Voorafgaand aan de openingshandeling presenteerde Anna Gimbrère een programma met medewerking van Willem van Gogh namens de familie Van Gogh, Lucas van Grinsven namens ASML en de voorzitters Jan Kees Lemkes en Edzo Doeve van respectievelijk Van Gogh Village Nuenen en de Van Gogh Sites Foundation. Het programma werd artistiek ingevuld door theatergezelschap De Stilte uit Breda in samenwerking met saxofoonkwartet Artvark.

Erkenning voor het erfgoed

Simone van der Heiden (directeur Van Gogh Village Museum): “Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van Koningin Máxima. Het is erkenning voor de tomeloze inzet van ons team van 200 vrijwilligers voor het behoud van Vincents erfgoed in Nuenen. Dankzij de samenwerking met ASML en Van Gogh Sites Foundation kunnen we in Vincents Lichtlab jonge generaties kennis laten maken met de werking met kunst en de technologie van licht. Zo heeft het museum naast een kunsthistorische ook een educatieve waarde en dat laten we graag zien.”

Investeren in internationale allure

Het erfgoed van Vincent van Gogh spreekt wereldwijd tot de verbeelding en de schilder is van iconische betekenis voor Brabant. Daar is groot draagvlak voor, zo blijkt uit de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven. Dankzij de inzet van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen en bijdragen van ASML, Brabant-C, Regio Deal Brainport Eindhoven, Mondriaan Fonds, , BPD Cultuurfonds, CONN, certificaathouders en donateurvrienden, heeft Nederland een culturele attractie erbij van internationale allure.

Ontwerp en architectuur

Voor de inrichting van het Van Gogh Village Museum zijn bekende partijen uit de museumwereld aangetrokken. Tinker Imagineers ontwierp de tentoonstellingen en Bruns uit Bergeijk produceerde de expositiematerialen. De nieuwbouw van het museum is ontworpen door Diederendirrix uit Eindhoven en gerealiseerd in samenwerking met Banbouw. Het ontwerp is een hedendaagse langskap-boerderij als verwijzing naar een boerderij die hier in de 19e eeuw heeft gestaan. Designbureau Van Eijk & van der Lubbe heeft de centrale ontvangstruimte inclusief de koffiecorner en winkel ontworpen.  

Noot voor de redactie, niet ter publicatie

Voor meer informatie over Van Gogh Brabant, neem contact op met Frank van den Eijnden Directeur Van Gogh Sites Foundation. E: frank@vangoghbrabant.com | T: +31 (0)6 53 63 05 36

Beelmateriaal: https://www.vangoghbrabant.com/nl/home/van-gogh-brabant/over-ons/pers

Van Gogh Village Nuenen

Vincent van Gogh woonde en werkte in Nuenen van december 1883 tot november 1885. Het was een van de belangrijkste en meeste productieve periodes in zijn leven. Een kwart van zijn oeuvre komt uit Nuenen, waaronder zijn eerste meesterwerk ‘de Aardappeleters’. In Van Gogh Village Nuenen treden bezoekers in Vincents voetsporen: maar liefst 24 locaties, waaronder 14 Van Gogh Monumenten, zijn van betekenis voor zijn leven en werk en 19 informatieve audiozuilen vertellen het verhaal. De tentoonstellingen in het Van Gogh Village Museum belichten Vincents leven in Nuenen aan de hand van zijn familie, vrienden en modellen. Het verhaal van zijn artistieke ontwikkeling en zijn studie naar kleur en licht brengt bezoekers dichter bij Vincents meesterschap.

Landelijk van Gogh

In 2023 besteden Marketing Drenthe, VisitBrabant, Van Gogh Brabant, Van Gogh Drenthe en NBTC aandacht aan Vincent van Gogh, een van de beroemdste schilders van Nederland. Ons doel is om het culturele aanbod van deze provincies te verbinden met het landschap dat Van Gogh zo inspireerde. Samen ontdekken we de plaatsen die Van Gogh in Nederland heeft aangedaan en de werken die hij in deze vroege periode heeft geschilderd.