Nieuw: Jan van Gorp fiets- en wandelroute in Hilvarenbeek

Vandaag opende wethouder Piet Machielsen van Gemeente Hilvarenbeek officieel de Jan van Gorp fiets- en wandelroute. De opening vond plaats bij Gasterij De Nieuwe Hoef in Hilvarenbeek. Ontdek het Aards Paradijs van wonderkind Jan van Gorp met deze fietsroute (10 km) in combinatie met een wandellus van 5,5 km. VisitBrabant Routebureau heeft deze route ontwikkeld in samenwerking met Bezoek Hilvarenbeek, Gemeente Hilvarenbeek, Breda University of Applied Sciences, Heemkundige Kring Hilvarenbeek – Diessen en lokale ondernemers. De route is onderdeel van de Sagen & Legenden routes; prachtige fiets- en wandelroutes in Brabant waar streekverhalen tot leven komen. 

Over de route
In de zestiende eeuw werd in Hilvarenbeek een ‘wonderkind’ geboren. Johannes Goropius Becanus, ook wel Jan van Gorp genoemd. Jan had een enorme talenknobbel, een geweldige intuïtie en veel kennis van de natuur. Hij combineerde die kennis met gevoel en vond… het Aards Paradijs. Ontdek het verhaal van Jan van Gorp in Hilvarenbeek, waar je geniet van de prachtige natuur, eeuwenoude gebouwen, leuke klimbossen en lekker eten op de vele terrassen.

Vanaf de Vrijthof in het centrum van Hilvarenbeek start je met de fiets, voor een 10 km lange fietsroute. Onderweg stop je bij Gasterij De Nieuwe Hoef om te starten met de 5,5 km lange wandeling door de schitterende natuur van Roovertse Bergen. 

“Ik ben trots op de prachtige route die met verschillende Hilvarenbeekse partijen tot stand is gekomen. Een route door onze schitterende natuur, langs interessante bezienswaardigheden en sfeervolle horecagelegenheden. Het is een route voor jong en oud, want met speelplek de Roovertse Bergen en de reuzenbank, is er ook voor kinderen onderweg genoeg te beleven” aldus wethouder Machielsen.

Om de routebeleving compleet te maken, hebben lokale ondernemers producten in het thema ontwikkeld. Op de Vrijthof kan je bij Zinin een ijsje kopen met de smaak paradIJS van Gorp. Ook wordt bij Zinin het arrangement aangeboden van de route in combinatie met een kop koffie met gebak bij de start en een heerlijke kom soep en een ijsje bij terugkomst. Bij Molen de Doornboom is Jan van Gorp speltpannenkoekenmix te koop. Bij De Nieuwe Hoef kun je genieten van de Jan van Gorp zoetigheid, een passie framboos merengue gebakje.

Sagen en Legenden – streekverhalen komen tot leven
In Brabant leven de sagen en legenden voort. Deze verhalen komen tot leven met de Sagen & Legenden routes. Prachtige fiets- en wandelroutes leiden je langs de meest indrukwekkende plekjes waar streekverhalen tot leven komen. De Jan van Gorp route maakt deel uit van de reeks Sagen en Legenden routes. “Een gebied dat zoveel geschiedenis ademt, beleef je nóg intenser dankzij de streekverhalen die tot leven komen tijdens deze fiets- en wandelroutes”, vertelt Veronique de Kort van VisitBrabant Routebureau. “De belevingsroutes nodigen jong en oud uit om de prachtige omgeving en lokale bezienswaardigheden te ontdekken. Voor alle Sagen & Legende routes, bekijk de website.