Na het succes van het programma Brabant Remembers van Stichting Crossroads Brabant ’40-’45 investeert Provincie Noord-Brabant opnieuw in een Brabantbreed programma om de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Met deze financiële steun worden nieuwe plannen en projecten ontwikkeld richting en tijdens de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid. Onder leiding van de nieuwe voorzitter Jan Boelhouwer zal Stichting Crossroads ’40-’45 in 2024 en 2025 uitgebreid stilstaan bij wat vrijheid voor ons vandaag betekent en welke rol we daarin zelf hebben.
Brabant Remembers beleefde haar hoogtepunt in 2019. In heel Brabant waren prachtige programma’s te zien, te ervaren en te beleven rondom de Tweede Wereldoorlog. Allemaal met een persoonlijk levensveranderend verhaal aan de basis, om zo de geschiedenis van toen levend te houden voor volgende generaties. In 2020 maakte Brabant Remembers zich opnieuw op voor nog een hoogtepunt, om eensgezind met de rest van Nederland de 75-jarige herdenking en viering van de bevrijding vorm te geven. Helaas gooide Covid-19 hier roet in het eten. Vanaf dat moment is de tijd gebruikt om nieuwe plannen en projecten te ontwikkelen om in 2024 en 2025 wederom de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen en stil te staan bij de betekenis van vrijheid.
Aansprekend en verbindend programma
De activiteiten die Brabant Remembers organiseert of ondersteunt leveren een bijdragen aan verdere versterking, grotere samenhang en verbinding van het museale, herinnerings- én bewustwordingslandschap rondom het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Voortbouwend op wat in de afgelopen jaren is bereikt, organiseert Stichting Crossroads Brabant ’40-‘45 in 2024/2025 opnieuw een Brabantbreed, (inter)nationaal aansprekend en verbindend programma van herdenkingsactiviteiten. De eerste stappen hierin zijn al gezet. Zo is de Living History AR-app van Brabant Remembers verrijkt met vijf nieuwe 3D-verhalen en prijken in het Brabantse Landschap twee bijzondere markeringen. Deze vectoren, in Overloon en in Meijerijstad, duiden de wandelroute aan van de bevrijding en zijn onderdeel van een internationale wandelroute van Europe Remembers.