Brabant Partners en Argaleo starten meerjarige samenwerking voor het monitoren van recreatiedrukte
Brabant Partners en Argaleo starten een meerjarige samenwerking om de recreatiedruk in Brabantse natuurgebieden beter te monitoren en te spreiden. In 2025 lanceren zij een innovatief monitoringssysteem dat recreatiedrukte in kaart brengt. Ook helpt het systeem bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers. Hiermee loopt Brabant voorop in Nederland én Europa op het gebied van slimme recreatiespreiding.
De samenwerking combineert technologie, data en een gebiedsgerichte aanpak. Dit resulteert in een systeem dat natuurbehoud en recreatie in balans brengt. Het doel is om hiermee bezoekersstromen in de Brabantse natuur beter te spreiden en tegelijkertijd de toegankelijkheid van natuurgebieden te verbeteren. Door dit project vervult Noord-Brabant niet alleen regionaal, maar ook internationaal een voorbeeldfunctie in duurzame recreatieontwikkeling.
Innovatieve aanpak voor recreatiespreiding
De populariteit van wandelen en recreëren in Brabant groeit, wat leidt tot drukte op populaire plekken. Met een fijnmazig netwerk van wandelroutes, langeafstandspaden en aantrekkelijke natuurgebieden biedt de provincie tal van recreatiemogelijkheden. Dit zorgt echter ook voor drukte op populaire plekken. Daarom heeft Brabant Partners, met steun van het Europese Interreg-project ‘MONA’, het initiatief genomen om de recreatiedruk te verminderen. Een belangrijke stap in dit project is de ontwikkeling van de ‘WandelStarter’. Dit is een interactief platform dat wandelaars inzicht geeft in beschikbare startpunten, voorzieningen en routes. Het platform helpt recreanten om beter geïnformeerde keuzes te maken en dichter bij huis te recreëren, wat de drukte over de regio verdeelt. Na een testfase wordt de WandelStarter in april 2025 gelanceerd.
Monitoring als sleutel tot effectieve recreatiesturing
Om de spreiding en route-aanpassingen effectief te ondersteunen, is nauwkeurige monitoring cruciaal. Dit project verzamelt data over bezoekersaantallen, spreiding en herkomst, die essentieel zijn voor natuurbeheer en gebiedsontwikkeling. Argaleo speelt een sleutelrol in dit monitoringsproject door een dashboard te ontwikkelen dat inzicht geeft in drukte en bezoekpatronen. Deze data helpt niet alleen bij het verbeteren van de recreatieve infrastructuur, maar biedt ook andere organisaties de mogelijkheid om hun monitoringsvragen aan het systeem te koppelen. Het project loopt tot minstens 2028 en de pilot wordt gestart in de Loonse en Drunense Duinen en omgeving.
Lees meer over het MONA-Interreg project en Argaleo.