Achter de schermen bij de Brabantse Druktemeter

Je kon er de afgelopen tijd niet omheen: de Brabantse Druktemeter. Het initiatief van VisitBrabant Routebureau werd door NOS Journaal en andere nieuwsmedia genoemd vanwege drukte in de natuur. Graag vertellen we je meer over deze tool.

Thuiswerkers, gezinnen, scholieren en senioren: allemaal trekken ze erop uit in de Brabantse natuur. Maar hoe voorkom je nu dat het té druk wordt? Daarvoor lanceerde VisitBrabant Routebureau in juni 2020 de Brabantse Druktemeter, samen met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Het was de eerste druktemeter van Nederland. 

Hoe werkt de Brabantse Druktemeter?

De Brabantse Druktemeter laat op een online kaart zien waar het druk in de natuur, en waar rustig. Dat gebeurt met de kleuren groen (ok), oranje (drukte verwacht) en rood (te druk). Op die manier laten we recreanten weten: geniet gerust van de prachtige Brabantse natuur, maar doe het op een verantwoorde wijze.


De Brabantse Druktemeter.

Boswachters houden de drukte in hun natuurgebieden de gaten. Zij melden het VisitBrabant Routebureau als ze drukte verwachten of als het al erg druk is. Bijvoorbeeld als de parkeerplaatsen bij een natuurgebied al helemaal vol staan.

Het publiek kan ook een melding doen via het Druktemeldpunt. En op social media monitoren we berichten over drukte in de natuur. 

Het team van VisitBrabant Routebureau staat zeven dagen per week standby, om meldingen direct te delen met het publiek via Twitter. Meer weten over de Brabantse Druktemeter? Lees de veelgestelde vragen & antwoorden


Brabantse Druktemeter op Twitter.

Inspireren
Maar we waarschuwen niet alleen waar het te druk is, we dragen ook alternatieven aan. Er zijn zoveel minder bekende, prachtige natuurgebieden te ontdekken! Of wat dacht je van een stadswandeling, speurtocht, belevingsroute of andere activiteit? 

Bezoekers vinden volop inspiratie op de campagnewebsite van 'Hier moet je zijn in Brabant'. Een campagne waarmee we juist ook de minder bekende pareltjes van de provincie promoten.  

Promotie op social media
Om voor nog meer bekendheid te zorgen bij het publiek, promoten we de Brabantse Druktemeter op social media en in Google. Deze inspirerende tips om verantwoord de Brabantse natuur in te gaan, kun je de komende weken best weleens voorbij zien komen op social media.


Boswachter Frans Kapteijns in natuurgebied Kampina.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook laten zien dat er voor iedereen plek is om in alle rust een frisse neus te halen? Dat kan op verschillende manieren:

1) Zet de gratis interactieve routekaart met de Brabantse Druktemeter op je website. Bezoekers kunnen dan op jouw website zien waar het druk is. Ze zien de fiets- en wandelroutes in de omgeving en gaan met één klik naar de online routeplanner om een alternatieve route te plannen.

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk eens op de website van Minicamping 't Skônste Plekske voor een voorbeeld.

2) Bestel de gratis posters met tips om veilig te recreëren, en plaats de 'Veilig fietsen en wandelen in Brabant'-banners op je website.

3) Geef tips om veilig en verantwoord te genieten van de Brabantse natuur, deel bijvoorbeeld dit inspiratielijstje via je social media.

Samen laten we zien dat de Brabantse natuur er voor iedereen is, het hele jaar door en op elk moment van de dag.