Routepanelen

Door heel Brabant staan verschillende soorten routepanelen. Een deel van deze panelen is niet in ons beheer en staat er al heel lang. Deze panelen zijn sterk verouderd en toe aan vervanging. Wij kunnen helpen om deze oude panelen in kaart te brengen en te vervangen voor onze routepanelen in Brabantbrede stijl.

Onze routepanelen zijn er in verschillende uitvoeringen. We hebben panelen voor het fietsknooppuntennetwerk, maar ook voor ruiters en menners. Wij plaatsen de panelen altijd op strategische plekken. Bijvoorbeeld aan de rand van een natuurgebied of in een dorpskern. Zijn er voldoende van dit soort panelen in jouw gemeente te vinden? En als dat zo is, zijn deze routepanelen ook actueel en strategisch geplaatst? Wij kijken graag met je mee naar het aanbod in jouw gemeente.

Goed om te weten: wanneer wij een verouderd paneel vervangen, behoort deze vanaf dat moment ook tot het Brabantse knooppuntennetwerk. Dit betekent dat hij wij dan ook de verantwoordelijkheid dragen voor de reguliere onderhoudswerkzaamheden.

Verschillende routepanelen

Er zit een groot verschil in behoefte tussen iemand die wandelend op pad gaat en iemand die een rondje op de mountainbike wil fietsen. De verschillende routepanelen voldoen aan deze wensen.

Wandelpanelen

Panelen met het wandelknooppuntennetwerk zijn vaak te vinden bij startpunten van wandelgebieden en op strategische locaties binnen een gemeente, zoals dorpskernen of pleinen. Ze worden gebruikt als navigatiehulpmiddel voor wandelaars. De routepanelen geven ook de hardheid van een pad aan. Zo kun je gemakkelijk kiezen voor verharde, of juist onverharde, paden.

Fietspanelen

In Brabant bevindt zich op vrijwel elk knooppunt een fietspaneel. Deze panelen bevatten gedetailleerde kaarten en informatie over de knooppunten, waardoor fietsers eenvoudig hun route kunnen plannen en aanpassen. Ook kunnen fietsers een QR-code scannen op het paneel en zo eenvoudig en snel de dichtstbijzijnde Brabantse Fietscafés vinden.

MTB-panelen

Een MTB-paneel staat idealiter bij het startpunt van een mountainbikeroute. Het informeert voorbijgangers over de aanwezigheid van een mountainbikeroute en toont de afstand, bewegwijzering en NTFU-classificatie.

Ruiterpanelen

Een ruiterinformatiepaneel staat op de beste plek bij startlocaties van een ruiternetwerk. Hier kun je met je trailer parkeren en een ruiter- of menroute starten. Het paneel toont verharde en onverharde trajecten, evenals trajecten waar alleen ruiters welkom zijn (met een alternatief voor menners).

Themaroutepanelen

Brabant kent meerdere prachtige themaroutes. Routes die het verhaal vertellen van Van Gogh, over de Brabantse Sagen & Legenden en bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Een paneel is een mooie toevoeging bij het startpunt van de route of bij een bezienswaardigheid onderweg. Het attendeert mensen op het thema en bied de mogelijkheid vanuit hier direct op pad te gaan.

Thom Blankers, wethouder Toerisme & Recreatie gemeente Heusden over de vernieuwde Heusdense wandelpanelen

In maart 2023 werden negen toeristische route-informatieborden in de gemeente Heusden vernieuwd. Daarnaast werden een drietal nieuwe borden toegevoegd aan de routes. In samenwerking met RBT De Langstraat en gemeente Heusden zijn de borden op strategische locaties in de gemeente neergezet. Vlakbij horecagelegenheden, in buurgemeenten en dicht bij het wandelknooppuntennetwerk. De gemeente Heusden maakt het wandelen hierdoor voor zowel inwoners als toeristen steeds eenvoudiger en aantrekkelijker.

"De routepanelen waren dringend aan vervanging toe, de informatie was verouderd en de borden hadden hun beste tijd gehad. Ook kwamen we tot de conclusie dat er wandelpanelen toegevoegd moesten worden aan het routenetwerk. We hebben letterlijk de ‘koe bij de horens’ gevat en zijn samen met Stijn Kleijngeld (Projectcoördinator VisitBrabant Routebureau) aan de slag gegaan om te kijken hoe we deze verbeterslag konden maken. Inmiddels staan er twaalf nieuwe borden te schitteren op de wandelroutes en zijn zij voorzien van frisse en goed leesbare teksten en kaarten om de wandelaars in onze gemeente te helpen hun route te plannen. De mooie afbeeldingen uit de gemeente (Points of Interest) zorgen net even voor dat extra’s wat we de wandelaars in onze gemeente willen bieden."

Wethouder Thom Blankers