Onderzoek en monitoring

In het kader van monitoring en kennisdeling heeft Routebureau Brabant een onderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van de routes in Noord-Brabant. In dit onderzoek (2021) zijn voor elke routestructuur belangrijke kengetallen over o.a. bestedingen, waardering en het gebruik van de routes in kaart gebracht. Het onderzoek is uit gevoerd door Breda University of Applied Sciences (BUas).

De onderzoeksresultaten tonen aan aan dat Noord-Brabant met recht de toonaangevende fiets- en wandelprovincie van Nederland genoemd kan worden. De belangrijkste kerncijfers zijn overzichtelijk bij elkaar gebracht in onderstaande factsheets:

Factsheets

Hieronder geven we een samenvatting van de belangrijkste bevindingen. Lees voor gedetailleerde informatie het onderzoeksrapport 'Kennis over routestructuren in Brabant 2021'.

Brabanders trekken er het vaakst op uit

Nederlanders maken respectievelijk 62,4 miljoen wandelingen en 28,6 miljoen fietstochten van een uur of langer in Brabant. Meer dan 90 procent van deze tochten in de provincie worden door Brabanders zelf ondernomen. Zij gaan bovengemiddeld vaak op pad: meer dan de helft van de Brabanders fietst in de vrije tijd. Brabant heeft hiermee de hoogste participatiegraad van Nederland.

Het percentage ligt nog hoger voor wandelen: 70 procent van de Brabanders maakt in de vrije tijd recreatieve wandelingen van meer dan een uur. Dit is 5 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook als het gaat om de duur van een fiets- en wandeltocht en de afgelegde afstand, liggen de Brabantse cijfers hoger dan gemiddeld.

Bestedingen verdubbeld

In totaal worden in Brabant jaarlijks meer dan 100 miljoen recreatieve tochten van een uur of langer ondernomen. Het gaat om fiets-, wandel-, mtb-, ruiter- en vaartochten. Tijdens die tochten besteden recreanten in totaal 255,6 miljoen euro, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2015. Deze toename is vooral te danken aan de fietsers. Gemiddeld besteden fietsers in Brabant € 4,50 per fietstocht, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017 en flink hoger dan het landelijk gemiddelde van € 3,30 per fietstocht. 

Beleving is belangrijk

Routegebruikers willen extra beleving onderweg. Themaroutes verleiden de recreant om verder te reizen voor een activiteit. Ze nodigen uit om ook eens af te stappen om te genieten van de bezienswaardigheden langs de route, even de benen te strekken of bij te tanken met een hapje of een drankje. VisitBrabant Routebureau speelt hierop in met bestaande en nieuwe themaroutes, bijvoorbeeld rond het thema 'Brabantse Sagen en Legenden'. Meer hierover lees je in de visie- en uitvoeringsstrategie 2021 - 2025 van VisitBrabant Routebureau.

Koppositie in Nederland

Of het nu om wandelen, fietsen, mountainbiken, paardensport of varen gaat, er is behoefte aan goede faciliteiten op startlocaties, bewegwijzering en voorzieningen onderweg. Brabant werkt eraan om de meest toonaangevende routeprovincie te zijn, met een op en top georganiseerd routenetwerk. Het beheer, onderhoud, de doorontwikkeling en presentatie van de Brabantse fietsroutes, uitgevoerd door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met partners en meer dan vierhonderd vrijwilligers, wordt door Stichting Nederlands Fietsplatform beoordeeld met een A+. Dit is de hoogst haalbare score waarmee Brabant de koppositie in Nederland heeft. 

In het onderzoek zijn de meest recente cijfers meegenomen van onder andere NBTC-NIPO Research, Stichting Nederlands Fietsplatform, Wandelnet en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast zijn door BUas interviews gehouden met fietsers en wandelaars uit Brabant en daarbuiten. 

Meer informatie of vragen? Neem contact op met het Routebureau Brabant via e-mail info@routesinbrabant.nl of telefonisch 0800 40 50 050 (gratis)