Vrijwilligerswerk routes in Brabant in feiten en cijfers

De voorjaarscontroles van de recreatieve routes in Brabant zitten er bijna op. Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers kunnen inwoners en bezoekers van Brabant genieten van fantastische recreatieve routes. Graag vertellen we je meer over het vrijwilligerswerk. 

Nieuwe bordjes en snoeiwerk

Tijdens hun ronde controleren de vrijwilligers het volledige gedeelte van het routenetwerk dat onder hun verantwoordelijkheid valt. "Ze kijken of de bewegwijzering nog aanwezig is, hangen nieuwe bordjes op als deze ontbreken, vervangen bordjes die vaal zijn, maken de bordjes schoon en doen klein snoeiwerk om de bewegwijzering goed zichtbaar te houden", vertelt Jetske Fortuin - Van der Veen, projectmedewerker van VisitBrabant Routebureau.

"Daarnaast kijken ze of paden nog goed bewandelbaar of fietsbaar zijn en of er zaken zijn die verbetering behoeven. Hiervan maken ze een melding bij ons via het digitale beheerplatform EasyGIS. Indien nodig zetten wij de melding door naar de gemeente of een natuurbeherende organisatie. Of de vrijwilliger lost het zelf op."

Feiten en cijfers

Wist je dat:

  • de vrijwilligers van VisitBrabant Routebureau in totaal 17.219 kilometer aan recreatief routenetwerk controleren;
  • het gaat om alle routestructuren die VisitBrabant Routebureau beheert, dus fietsen, wandelen, paardrijden en mountainbiken;
  • het gaat om in totaal 9.274 knooppunt-paaltjes;
  • in totaal ruim vierhonderd vrijwilligers zich inzetten voor routes in Brabant;
  • een deel van deze vrijwilligers verbonden is aan een wandelclub, IVN of fietsvereniging;
  • de controlerondes elk voor- en najaar plaatsvinden;
  • VisitBrabant Routebureau per jaar, met de hulp van de vrijwillers, 3.000 meldingen afhandelt die door routegebruikers worden gedaan via het Meldpunt Routes?

We kunnen dan ook niet voldoende benadrukken hoe belangrijk de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers is voor het beheer en onderhoud van de routes. Zij staan altijd voor ons en de routes in Brabant klaar. Dat is goud waard.