#HiermoetjezijninBrabant voor het lekkerste museum

‘Waarom je hier moet zijn? Omdat wij al bijna 50 jaar het lekkerste museum van Brabant zijn!’
Elly Verrijt is beheerster van het Bakkerij Museum in Luyksgestel en kan het mooi vertellen, want dit is nou een antwoord waarmee je het publiek warm kan maken. Kom kijken, ruiken, proeven én de handen uit de mouwen steken!

In het Kempisch Bakkerijmuseum staat het ambachtelijke bakproces centraal. Wat houdt dit proces precies in? Hoe wordt deeg gemaakt? Wat zijn toevoegingen? Hoe maak je het lekkerste broodje? En met welke “machines” werd eeuwen geleden gebakken? Na een rondleiding  weet je alles over het bakken van brood. En dan mag je ook nog zelf aan de slag, vertelt Elly enthousiast.
‘Bezoekers kunnen bij ons zelf hun eigen broodje kneden en maken. We stoken net als vroeger met takkenbossen onze houtoven uit 1850 op, en vervolgens worden daarin de broodjes gebakken.’

Klaar terwijl u wacht, maar dat wachten kan wel op een erg leuke manier worden ingevuld. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het authentieke snoepwinkeltje uit grootmoeders tijd. Of luister naar de geschiedenis van het Brabantse worstenbroodje (over erfgoed gesproken…).

Activiteiten voor jong en oud
Naast rondleidingen in het bakkerijmuseum zijn er ook leuke en actieve workshops te volgen. De vele vrijwilligers leren je onder meer kruimelvlaai bakken of worstenbroodjes maken.
Noemenswaardig is de workshop ‘bakken met gevoel’. Deze workshop is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Elly zegt daarover: ‘Een paar jaar geleden hadden we hier bezoekers die blind waren. Zij konden wel de verhalen horen, maar nog niet alles doen. Wij gingen daarna met elkaar in gesprek en vroegen ons af ‘Kunnen we daar iets voor verzinnen?’ Na veel lezen en informatie ophalen hebben we deze workshop ontwikkeld waarbij blinden met veel gevoel hun producten maken.’

Samenwerking
Elly legt uit dat het museum veel samenwerkt met andere partijen. Dat kunnen lokale ondernemers of scholen zijn, en ook Erfgoed Brabant speelt een rol. Het museum neemt deel aan het project Museumschatten. Daarin leren met name jongeren wat een museum eigenlijk is en wat je er allemaal kan zien en beleven. En dat is bij De Grenswachter behoorlijk veel.
Elly: ‘Er is hier sowieso echt heel veel leuks voor kinderen te doen. Bijvoorbeeld eierkoeken bakken en voorleesmiddagen en rondleidingen in De Grenswachter, de molen die stamt uit 1891 en naast het museum ligt.’  

Een rondleiding door de molen is niet alleen bedoeld voor schoolkinderen. Iedereen kan met een gids mee de molen in en het bijzondere verhaal horen dat hierbij hoort.

Het succes van het Bakkerij Museum leidt tot een uitbreiding waar binnenkort aan wordt begonnen. Nóg meer te zien en beleven. Voor een lekker uitje zit je hier gebakken!

  • Pijl op reis - Luyksgestel
  • Pijl op reis - Luyksgestel
  • Pijl op reis - Luyksgestel

Volg hier de pijl op reis