#HiermoetjezijninBrabant: het sprookjesachtige Kasteel Heeswijk

Natuur, cultuur en food. Het zit in het DNA van Meierijstad, vertelde wethouder Recreatie en Toerisme Coby van der Pas vanaf de industriële hippe hotspot Noordkade in Veghel. Deze unieke plek was het startpunt van de pijl op reis. Vanuit deze plek volgen we de pijl die ons naar een plek brengt waar 1000 jaar Brabantse geschiedenis midden in de natuur verrijst. Next stop? Het sprookjesachtige Kasteel Heeswijk.  

Topmonument Kasteel Heeswijk ligt nabij Den Bosch in het hart van Landgoed Heeswijk. Al sinds 1080 geeft het kasteel ons mooie verhalen die nu je nu nog kunt beleven, horen en zien. Van oorsprong was dit unieke monument een schuilplek voor de inwoners van het Aa-dal, waar zij konden ontsnappen aan het ongewenste bezoek van de roversbendes.In het jaar 1100 krijgt het kasteel de eerste vaste bewoners. De eeuwen daarna wonen hier hertogen, ridders, jonkheren en jonkvrouwen. Sinds 2000 is het kasteel open voor bezoekers.

Voor jong en oud is Kasteel Heeswijk een mooie ervaring. Bezoek het kasteel met de audiotour ‘Kasteel Heeswijk spreekt’. Voor kinderen is het kasteel een ware ontdekkingstocht met een van de speurtochten. En een tip: bezoek ook zeker even de website voor de speciale events en activiteiten die georganiseerd worden!

Fietscafé  
Voor de nieuwsgierige fietser is het zeker aan te raden om een fietsroute te nemen die langs Kasteel Heeswijk loopt. Hier vind je Brabantse geschiedenis, pracht en praal, natuur en ook belangrijk; aan de inwendige fietser is gedacht.  Luc Eekhout, directeur Stichting Kasteel Heeswijk, vertelt ons over het sprookje dat we kunnen beginnen met: Er was eens een fietscafé…

‘We zijn benoemd tot officieel Brabants Fietscafé: als Brabantse Natuurpoort is deze plek een ideaal vertrek- of eindpunt voor tal van prachtige wandel- en fietsroutes in het Brabantse groen. Stap eens af bij knooppunt 39 en laat je verrassen door het prachtige kasteel en de historische lanen: bijna 1000 jaar aan Brabantse geschiedenis! De slotgracht is het domein van een koppel zwarte zwanen en ook de ijsvogel laat zich veelvuldig zien. De Barones in Het Koetshuis van Kasteel Heeswijk is dé plek voor bezoekers van het kasteel en landgoed die willen genieten van iets lekkers. We serveren er koffie met gebak, een lunch met kasteelgemaakte ingrediënten of een verfrissend drankje in een prachtige historische omgeving! Bij de Barones wordt iedere gast een levensgenieter.’

Kortom, breng een bezoek en beleef de macht, pracht en praal van de Brabantse elite. Drink een kopje koffie Bij de Barones of flaneer hier door de tuinen van het landgoed en geniet van een picknick met zicht op de slotgracht. Met een beetje geluk maak je ook nog kennis met het zwanenkoppel dat hier woont. 

  • Pijl op reis - Kasteel Heeswijk
  • Pijl op reis - kasteel Heeswijk
  • Pijl op reis - Kasteel Heeswijk
  • Pijl op reis - kasteel Heeswijk

Volg hier de Pijl op reis