#HiermoetjezijninBrabant als natuur je lief is

De Pijl op reis vindt een natuurlijk rustpunt: De Biesbosch. Het prachtige Nationaal Park staat bekend om de flora, fauna, de zoetwaterdoolhoven en waterrecreatie. En een feit om trots op te zijn; De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Dat betekent dat je hier te maken hebt met eb en vloed. Een perfecte mogelijkheid om in ons eigen waterland een uniek fenomeen te bekijken. Extra bijzonder: #hiermoetjezijninBrabant voor een jubileumjaar boordevol extra activiteiten!

Een uitstap naar De Biesbosch betekent keuzes maken. Het natuurgebied ontdek je op uiteenlopende manieren. Natuurlijk door je echt te begeven in het gebied, maar er is nog veel meer te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Biesbosch MuseumEiland en ervaar de ‘Biesondere Expositie’ of een van de andere wisselende tentoonstellingen. Of ga voor de ‘Biesbosch beleving’ en zie op een schaalmodel van 30 x 30 meter de waterhuiskundige werking.

Naast de geschiedenis en waterweetjes leer je in en rondom het museum genoeg over de dieren die hier leven. De bevers zijn de meest bekende inwoners van Nationaal Park De Biesbosch, maar ze hebben genoeg buren die je kunt spotten. Met een scherp oog zie je zeldzame watervogels, insecten of reptielen. Een verrekijker is dan ook zeker geen overbodige luxe!

Op verkenning
Je kunt De Biesbosch op verschillende manieren verkennen. Maak een prachtige wandeling via een van de uitgestippelde wandelroutes of reserveer een plekje op de fluisterboot. Deze elektrisch aangedreven boten zijn klein van formaat en bieden plaats aan 20 personen. Hiermee vaar je door alle sloten en smalle kreken waar je anders niet komt. Een aanrader, want eigenlijk beleef je De Biesbosch het beste vanaf het water. Maar ook als fietsliefhebber moet je hier een keer geweest zijn.

Biesbosch MuseumEiland is een perfecte tussenstop voor wandelaars en zeker ook voor fietsers. Directeur Peter van Beek legt uit waarom. ‘Rondom het MuseumEiland vind je sinds enkele jaren een groot fietspaden-netwerk waardoor je dwars door een ontpolderd gebied kunt fietsen. Dit is dan ook de reden dat we een officieel Brabants Fietscafé zijn geworden. Buiten de ideale ligging kun je bij ons genieten van de lekkernijen uit ons Museumcafé “Biesonder”. Daar ben je trouwens ook van harte welkom als je ons museum niet bezoekt of wanneer je daar een andere keer voor terugkomt. Voor  fietsers zijn er oplaadpalen beschikbaar, zodat je je elektrische fiets gratis kunt opladen. Mensen kunnen trouwens ook met de auto komen en dan een fiets huren.' In deze rustgevende omgeving laad je dus je eigen batterij op - en als het moet ook die van je fiets…

Themajaar: 600 jaar Elisabethsvloed
In het jaar 1421 voltrok zich een grote ramp in ons land. Een ongekende storm zorgt voor dijkdoorbraken met enorme gevolgen, waaronder een overstroming die complete dorpen laat verdrinken.
Deze overstroming krijgt de naam Sint Elisabethsvloed en is de oorsprong van De Biesbosch. Tot en met september 2022 worden bijzondere, spannende en unieke evenementen en activiteiten georganiseerd. Hiermee wordt stilgestaan bij de oorsprong van De Biesbosch. Je duikt in de historie, ontdekt de natuur en leert alles over de kracht van water.

Op www.biesboschmuseumeiland.nl plan je je bezoek en kun je indien nodig tickets reserveren.
Kijk ook zeker op www.600jaarelisabethsvloed.nl voor meer informatie.

  • por biesbosch
  • por biesbosch
  • POR Biesbosch

Volg hier de Pijl op reis