#HiermoetjezijninBrabant: als je nieuwsgierig van aard bent

In hartje Den Bosch, dé cultuurstad van het zuiden, vind je Het Noordbrabants MuseumIn het prachtige en sfeervolle gebouw wordt nationale en internationale kunst, Nederlandse cultuur en Brabantse geschiedenis gepresenteerd. Iedereen is welkom – het blijft immers Brabantse gastvrijheid – en voor jong en oud is hier genoeg te zien!

Het museum wil haar bezoekers ‘samenbrengen en prikkelen’. Dat wordt gedaan op verschillende manieren. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen, rondleidingen en activiteiten waardoor bezoekers verrast en verwonderd raken. De menselijkheid staat centraal in alles wat je kunt zien. Er worden verhalen verteld in voorwerpen en beelden, waardoor je als bezoeker geïnspireerd wordt en datgene wat je hebt gezien mee kunt nemen in je “persoonlijke rugzak”.

De imposante aanblik van de 18de-eeuwse voorgevel vind je ook binnen nog terug. De pracht en praal in bijvoorbeeld de Statenzaal, waar twee eeuwen lang werd vergaderd door Provinciale Staten van Noord-Brabant, is bewaard gebleven. Denk aan hoge ramen, kroonluchters en veel houten sierwerk. Maar het museum heeft ook twee moderne tentoonstellingsvleugels. Met ruim 11.000 vierkante meter en jaarlijks 200.000 bezoekers is Het Noordbrabants Museum het grootste en drukstbezochte museum van Zuid-Nederland. Dat neemt niet weg dat de sfeer hier laagdrempelig is. Kinderen kunnen er op speurtocht of op safari, terwijl (groot)ouders de kennis optimaal kunnen opdoen.

Tentoonstellingen in de spotlight
Er is voor iedereen wel wat moois te vinden in het museum en de keuze is reuze. We helpen je graag op weg door drie tentoonstellingen uit te lichten.

Tot 21 november 2021 is er ‘Dali - en niets anders’. Een veelzijdige tentoonstelling over het leven en werk van deze extraverte en fantasierijke kunstenaar. Met tekeningen, reclamewerk van Dalí en een niet eerder in Nederland vertoonde selectie van 125 foto’s die je nog dichter bij deze artiest brengt.

Tot en met 19 september kun je genieten van de werken van Eva Jospin. Deze kunstenaar creëerde de meest bijzondere sculpturen, met enkel het gebruik van bruin karton. De details zijn verbluffend en je fantasie wordt hier maximaal geprikkeld.

Last but not least is er de nieuwe presentatie ‘Van Gogh in Brabant’. Een gloednieuwe presentatie van 300 vierkante meter vol persoonlijke brieven en foto’s, 12 kunstwerken uit zijn Brabantse periode, tal van objecten, films en animaties. Het laat de bijzondere band tussen de wereldberoemde schilder en zijn geboorteprovincie zien.

#hiermoetjezijninBrabant
Voor directeur Charles de Mooij is het wel duidelijk waarom je hier moet zijn.
“Het Noordbrabants Museum is bij uitstek dé plaats waar waardevolle kennis en roerend cultureel erfgoed van Brabant wordt bewaard en tentoongesteld. Hier geniet je van het mooiste van Brabant, maar ook van eigentijdse internationale kunst en van een gastvrij onthaal in een prachtig en omvangrijk museumcomplex met een weergaloze tuin.”

Even napraten over wat je allemaal gezien hebt? Struin door de kronkelende straatjes van de historische Bossche binnenstad en neem plaats bij een van de vele restaurants die de stad rijk is.

Volg hier de Pijl op reis