#HiermoetjezijninBrabant: aan de Noordkade in Meierijstad

Een pijl in formaat XL  met grote tekst ‘hier moet je zijn in Brabant’ gaat vanaf woensdag 9 juni ruim 2 maanden op reis door Brabant. Een trip van ruim 350 km kris kras door onze provincie. De centrale boodschap: Hier moet je zijn in Brabant.

VisitBrabant-directeur Heleen Huisjes deelt de oorsprong van de pijl en we inspireren je in dit artikel met tips voor de jongste stad van onze provincie. Liefhebbers van food: deze is voor jullie!

Heleen: “Met de campagne ‘Hier moet je zijn in Brabant’ laten we zien dat Brabant weer bruist nadat we als land ‘op slot zaten’. We willen de Brabantse vrijetijdsondernemers helpen om nóg meer zichtbaar te zijn. Zij hebben zowel de Brabanders als de bezoekers juist nu ontzettend hard nodig. Daarnaast willen we laten zien dat je heel veel kunt beleven in onze provincie; van historie tot groen, van cultuur tot design en van attractieparken tot restaurants. Deze pijl duidt wáár je moet zijn in Brabant, de bevlogen ondernemers met hun prachtige locaties geven invulling aan de reden waaróm je daar moet zijn”..”

First stop in deze route is hotspot de Noordkade in Veghel, gelegen in Meierijstad.
Deze plek ademt vernieuwing en tegelijkertijd voel je de historie.
Laat je verassen op deze unieke en inspirerende plek waar je een gehele dag kunt genieten van food, cultuur en van je vrije tijd. Communicatieadviseur Jack Monde vertelde aan VisitBrabant het verhaal van deze hotspot.

“De Noordkade kent een bijzondere geschiedenis. Al in 1826 werd het een centraal punt in goederenvervoer dankzij een ligging aan de Zuid-Willemsvaart en de spoorlijn Duits Lijntje. Maar toen in 1914 de coöperatieve handelsvereniging (CHV) werd opgericht en zich hier vestigde, werd het de start van wat het eigenlijk nog steeds is: samenwerken om ontwikkeling voor de regio te realiseren. Het resultaat kon je zien in de groei op dit terrein. Er kwamen warenhuizen, fabrieken en de beeldbepalende vierkante graansilo’s. Deze plek werd een bakermat van de voedingsindustrie waar Veghel overigens nog steeds om bekend staat.”

Het terrein bleef vele jaren leeg en de industriële sfeer bleek een magneet voor feestjes, festivals of concerten. Kunst en cultuur bleken een vliegwiel voor het gehele terrein. Met dat inzicht ontstond een plan en een visie. De Noordkade zou zich gaan ontwikkelen als dé plek waar zoveel bij elkaar komt, dat je niet meer naar de grote stad hoeft. En dat is prima gelukt.
 
Jack: “Je vindt hier een theater, servicebioscoop, escape rooms, foodmarket, muziekschool en vele horecagelegenheden. Dit maakt de Noordkade dan ook enorm geschikt voor dagrecreatie.
En dat ‘food’ hier ruimschoots aanwezig is, zie je aan onder meer de bierbrouwerij, whiskystokerij en bijvoorbeeld cafetaria Pieperz. Die overigens een 9,5 ontving in de beroemde AD Friettest! Kom je met het gezin en wil je de dag lekker afsluiten? Wittern is een echt familierestaurant. Er is naast de uiteenlopende kaart met grotemensengerechten een speciale kinderkaart. En ook fijn: genoeg speelruimte zodat voor kinderen geldt: stilzitten mag, maar moet niet...

Maar in Meierijstad is nog véél meer te beleven, vertelt wethouder Coby van der Pas, wethouder Recreatie & Toerisme.  “Van grond tot mond: de hele voedselketen is aanwezig in Meierijstad. Food is naast Cultuur en Natuur één van de kernwaardes van onze gemeente. Het zit in ons DNA. Vanzelfsprekend dat een foodroute hier dan ook niet kan ontbreken. Van Kade tot Keuken, een culinaire afwisselende foodbeleving die je niet mag missen, met kwaliteitsproducten uit eigen streek. En we hebben meer. Meierijstad heeft namelijk het beste van twee werelden in huis. We hebben veel groen en natuur in ons grote veelzijdige buitengebied waar het heerlijk vertoeven is én aantrekkelijke evenementen en kermissen, prachtige monumenten, kunst en cultuur in de vele diverse kernen. Slingeren met de fiets over het Dommelpad, varen op de Aa in de fluisterboot of wandelen langs de oude spoorbaan van het Duits Lijntje. Struinen in de Eerdse bergen, natte voeten halen op het Waadpad in Streekpark Kienehoef of lammetjes aaien in De Schaapskooi. Je spiegelen in het glas van de Glazen Boerderij, genieten van de kunst in het Jan Heestershuis, deinen op de beats van Paaspop en 7th Sunday en het industrieel erfgoed ervaren op de Noordkade. Meierijstad is dé plek voor genieters, van jong tot oud. Dat zie je, dat voel je, dat proef je. En vergeet niet om tussendoor even een rust- en genietmomentje te pakken en neer te strijken op een terras bij één van onze vele gezellige horecagelegenheden. Plak er ook eens een bijzondere overnachting aan vast. Al ooit geslapen in een traditioneel Balinees huisje midden in het Brabantse land? Ook hiervoor moet je in Meierijstad zijn!”

  • Lancering Pijl op Reis in Veghel
  • Lancering Pijl op Reis in Veghel

Volg hier de Pijl op reis